Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк виступила на міжнародній конференції «Розширення прав і можливостей жінок — забезпечення миру», організованій Міністерством внутрішніх справ Республіки Молдова.

Участь у заході також взяла Віцеспікерка Парламенту Молдови Дойна Герман, яка запросила Олену Кондратюк долучитися до конференції.

Головною темою заходу стала імплементація Національного плану резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки. Мир. Безпека», що закликає збільшити активну участь жінок на всіх рівнях прийняття рішень та у запобіганні й врегулюванні конфліктів.

Віцеспікерка українського Парламенту у своєму зверненні до учасників конференції акцентувала, що там, де жінки беруть участь у перемовинах, ймовірність довготривалої мирної угоди збільшується на 35%. Вона також нагадала, що Україна почала імплементувати резолюцію у 2016 році. Тоді був ухвалений перший Національний план і Україна стала першою в світі країною, де такий документ було прийнято в умовах збройного конфлікту.

«Другий план ухвалено у 2020 році, він діє й зараз. Бачимо його практичні результати. Ми дозволили жінкам займати бойові офіцерські посади в армії. Прийняли Закон про рівність прав і можливостей жінок і чоловіків у ЗСУ. Дозволили набір дівчат на навчання до військових ліцеїв. Як результат, у нашій армії служать 67 тисяч жінок. Це один із найвищих показників у арміях країн НАТО. Шість із половиною тисяч жінок — на керівних посадах в ЗСУ, а близько чотирьох тисяч служать на передовій», — зазначила Олена Кондратюк.

Окрім того, вона зауважила, що Україна запровадила гендерні квоти у виборче законодавство, і перші місцеві вибори, проведені за квотним принципом, збільшили частку жінок у політиці.

Наприклад, у Київській міськраді представництво жінок зросло з 18% до 32%.

«У Верховній Раді нині — 21% жінок. Трішки із заздрістю констатую, що у Парламенті Молдови жінок — майже 40%. Квотний принцип, який Молдова почала запроваджувати з 2005 року, працює», — підкреслила Віцеспікерка.

Але, за її словами, проблеми із доступом жінок до ухвалення рішень вистачає і в Україні, і у Молдові. Навіть попри те, що там Президентка — жінка.

«Ми все ще бачимо скляну стелю. Все ще не допущені на найвищий рівень у безпековій сфері. Все ще стикаємося з гендерними стереотипами. Тому — мусимо й далі боротися за паритетне представництво обох статей у всіх сферах життя», — наголосила Олена Кондратюк.

Вона також побажала, щоб Молдова успішно пройшла шлях встановлення гендерної рівності, з огляду на прийдешні надважливі президентські, парламентські вибори та референдум.

«Хочу, щоб їхні результати ще більше наблизили Молдову до Європи. Дивіться на нас і пам’ятайте, чим закінчується російське втручання у внутрішню політику. Не дайте себе ошукати!» — закликала насамкінець звернення Заступниця Голови Верховної Ради України.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.