Про це розповів народний депутат, Голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду.

«Основна мета законопроєкту № 8119 — показати потенційним інвесторам, що можна на прозорих засадах вкладати гроші в рибну галузь України. Важлива норма стосується прозорості укладення договорів оренди на ділянки біля води для розміщення там причалів, рибоприймальних пунктів тощо», — зазначив політик.

Зазначимо, що проєкт № 8119 визначає правові та організаційні засади залучення інвестицій у розвиток галузі рибного господарства, у тому числі аквакультури та марикультури в частинах рибогосподарських водних об’єктів, акваторіях внутрішніх морських вод, територіального моря, акваторіях морської економічної зони України та прибережних захисних смуг.

Водночас законопроєкт № 9545 про забезпечення простежуваності походження водних біоресурсів та продукції з них наближає Україну до європейських норм.

«У цьому документі ми запроваджуємо декілька директив Європейського Союзу. Основна мета — забезпечити простежуваність товару від моменту вилову риби й фактично до її споживання.

Зокрема, положеннями проєкту визначаються основні правові, економічні та організаційні засади забезпечення простежуваності водних біоресурсів та похідної продукції, які перебувають в обігу на території України.

Також передбачено механізми запобігання незаконному, непідзвітному, нерегульованому рибальству, сприяння збереженню, раціональному використанню і охороні водних біоресурсів.

Проєктом передбачено створення електронної системи простежуваності, де фіксуватимуть усі етапи: вилов, зберігання, перевезення і продаж у мережах. Це важливий законопроєкт для боротьби з фальсифікатом, разом із тим споживачі чітко знатимуть походження продукції», — наголосив народний депутат.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.