1,5 мільйона українців хворі на псоріаз. А якщо додати сюди рідних і близьких пацієнтів, стає очевидним, що із проблемою цієї хвороби в нашій країні мають справу близько 5 млн. осіб.

Запобігання важким наслідкам псоріазу та інвалідності залежить від своєчасної й адекватної терапії, мета якої — досягнення стійкої ремісії.

Головний дерматовенеролог МОЗ України,   д. м. н. професор Олександр Літус стверджує: сьогодні в Україні застосовуються методи, які можуть забезпечити пацієнтам комфортне існування з цією хворобою. Одним з основних є метод вузькополосної фототерапії, суть якого полягає у впливі на шкіру ультрафіолетових променів з довжиною хвилі 311 нм. Ця терапія входить у протоколи й стандарти лікування псоріазу більшості країн світу. Її можна застосовувати для лікування дітей, вагітних жінок, матерів, що годують грудьми. Крім того, вона ефективна й при інших шкірних захворюваннях, таких як атопічний дерматит, парапсоріаз, вітіліго, алопеції тощо.

Тривалість такого курсу лікування — у середньому 20—25 процедур тривалістю від 2 до 15 хвилин кожна. Сеанси фототерапії проводять два-чотири рази на тиждень амбулаторно, без відриву від роботи чи навчання. Неабияким чинником такої терапії є наявність устаткування в транспортній досяжності для пацієнта. Про переваги фототерапії та перспективи розвитку цього методу лікування псоріазу в нашій країні «Голосу України» розповідає головний дерматовенеролог МОЗ України, д. м. н. професор Олександр Літус (на знімку):

— Світлотерапію застосовували в медицині ще з часів античності. Але з розвитком науки з’явилося розуміння того, що сонце для людини може бути і корисним, і шкідливим. Подальші дослідження показали: максимально ефективним для лікування шкірних захворювань є використання променів ультрафіолету спектра Б з довжиною хвилі 311 нм.

У результаті науково-технічного прогресу стало можливим виробництво обладнання, здатного генерувати випромінювання саме в цьому спектрі. Близько 30 років тому компанія Філіпс розробила й запустила в серійне виробництво газорозрядну лампу зі спектром випромінювання 311 нм. Лампа довела свою ефективність у лікуванні псоріазу, вітіліго, атопічного дерматиту. З розвитком фототерапії з’явилося обладнання для локального застосування, яке дало змогу опромінювати певні ділянки тіла: долоні рук, ступні ніг та ін. Винайшли навіть спеціалізовані прилади для впливу на волосяну частину голови. Також з’ясувалося, що фототерапія УФБ 311 нм може успішно поєднуватися з іншими методами лікування захворювань шкіри.

Псоріаз впливає на якість життя хворого, його психологічну й соціальну сфери. У деяких випадках ураження цим захворюванням може стати причиною порушення працездатності, а також інвалідизації людини.

У нашій клініці системи для фототерапії іноземного виробництва використовуються понад п’ять років. За цей час курс лікування з їхньою допомогою пройшло близько трьох тисяч пацієнтів. І цей досвід показав: 70 відсоткам хворих на псоріаз для контролю над недугою й комфортного існування достатньо під час загострення приймати комплекс фототерапевтичних процедур і регулярного зволоження уражених ділянок шкіри. Річ у тім, що при псоріазі шкіра пересихає й не виробляє необхідної кількості власної зволожуючої речовини.

До того ж такий комплекс процедур, крім терапевтичного, дає чималий економічний і соціальний ефект. Використання традиційних методів лікування псоріазу обходиться державі й хворому в суму від 2,5 до 10 тисяч гривень за один курс. Як правило, він триває місяць-півтора, і періодично має повторюватися. При цьому пацієнт випадає із громадського життя, тому що цей час перебуває в стаціонарі, зазнаючи дискомфорту від прийняття різних процедур. Тоді як при використанні методу фототерапії УФБ 311 нм хворий залишається у звичному соціальному контексті, живе в родині, ходить на роботу, а головне — якість його життя значно поліпшується. На проходження процедур витрачається всього лише 15 хвилин кілька разів на тиждень у зручний для нього час.

— Отож повсюдне впровадження методу фототерапії дасть змогу значно поліпшити якість життя людей, що страждають на псоріаз?

— Цілком правильно. Єдиною проблемою є дорожнеча систем західного виробництва. Тому ми вирішили піти іншим шляхом. Вітчизняні фахівці ознайомилися з американською установкою й взялися виготовити свій аналог. Ми знайшли інвестора для цього проекту. У процесі розробки українські інженери не тільки врахували світові досягнення в проектуванні таких установок, а й внесли свою лепту в удосконалення системи безпеки під час використання кабіни. Приміром, її двері відчиняються зсередини на легкий дотик (на випадок, якщо людині стане зле). А якщо пацієнт зайде всередину без спеціальних окулярів, кабіна не ввімкнеться.

Також продумано систему збереження інформації. До бази заносяться індивідуальні дані кожного клієнта і його доза прийнятого ультрафіолету, обумовлена персонально. Розроблювачі встановили програму з використанням датчиків, які застосовують, зокрема, у космічній галузі. Вона вираховує дозу, отриману протягом одного сеансу, курсу терапії, усього життя. Система з’єднана із центральним сервером, і пацієнт зможе без проблем продовжити курс лікування навіть у разі поїздок в інші регіони країни, оскільки всі дані про лікування перебуватимуть у доступі через мережу Інтернет.

І, звичайно, найголовніше: використання в практиці лікування псоріазу вітчизняних установок, при істотному підвищенні ефективності лікування, здешевить курс терапії приблизно в 10 разів! Однак доступ до такого ефективного й зручного лікування стане можливим лише у разі запуску мережі фототерапевтичних центрів у клініках усієї країни.

Вартість нашої системи буде в кілька разів менша від аналогів. Завдяки інвесторові, уже будуються виробничі цехи з випуску таких установок у Броварському районі Київської області. Йдеться про вітчизняне виробництво з українських матеріалів з використанням ламп «Філіпс».

Варто зазначити, що для якнайшвидшого впровадження цих систем для фототерапії й запровадження їх у практиці лікування псоріазу, необхідна підтримка не тільки з боку бізнесу, а й держави.

Зазначу, в 2010 році вже був підготовлений проект концепції Державної цільової програми лікування хворих на псоріаз і псоріатичний артрит на період до 2015 року. Ініціативи ввійшли до проекту частини «Псоріаз» Загальнодержавної програми «Здоров’я-2020: український вимір». Згідно з документом, усі регіони України поступово будуть забезпечені обладнанням для фототерапії. Є всі підстави вважати, що це відбудеться найближчим часом. Адже йдеться про повноцінне повернення в суспільство мільйонів громадян країни.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

ФАКТ

За приблизними оцінками фахівців, у нашій країні уражено псоріазом близько 1 500 000 людей, вітіліго — близько 1 000 000, атопічним дерматитом — майже 500 000 людей.

ДОВІДКОВО

Псоріаз — це хронічне захворювання шкіри, яке розвивається на основі спадкоємної схильності під дією різних пускових чинників, головний з яких — стрес. Також «запустити» недугу можуть інфекційні захворювання, гормональні збої, ожиріння, зловживання алкоголем, куріння. Він супроводжується висипаннями на шкірі у вигляді червоно-рожевих стовщених бляшок, з вираженим лущенням на поверхні. Це системне захворювання, яке вражає не тільки шкірний покрив, а й суглоби та деякі внутрішні органи. На жаль, псоріаз повністю невиліковний, однак його можна і треба контролювати.

Сучасну систему для фототерапії вітчизняної розробки демонструє медсестра Ольга Дурицька. 

Лікар-дерматовенеролог Анна Стовбир і професор Олександр Літус обговорюють перебіг лікування.