Уже другий місяць в Апеляційному суді Миколаївської області триває процес «врадіївських ґвалтівників». І два останні тижні справа слухається без потерпілої та її адвокатів. Ірина Крашкова досі почувається зле, перебуває на амбулаторному лікуванні в районному шпиталі. Тому, куди її доправила «швидка» зранку 27 червня — побиту, з проломленою головою.

Основною інтригою тижня стало те, що Ірина розірвала договір з одним із двох своїх київських адвокатів — Євгенієм Стельмахом. Давати розгорнуті коментарі сторони відмовляються, кажуть одне: рішення було спільним.

Показово, що це не перший захисник, який іде зі справи. Утім, першого й адвокатом складно назвати — скоріше громадським діячем. Ідеться про Ярослава Дунаєва, голову Українського руху проти нелегальної імміграції (УРПНІ), досить одіозного борця з таким собі «МММ» (мігранти, мажори, міліція). Дунаєв швидко загорівся резонансною справою й швидко згас. Запалу вистачило лише на десять днів, протягом яких Дунаєв строчив багатозначні коментарі й роздавав «пророчі» інтерв’ю, досить, до речі, суперечливі. Потім образився: «Врадіївкою більше не займатимуся. Власник магазину, в якому працювала потерпіла Ірина Крашкова, найняв адвокатесу. Сьогодні вона відвідала потерпілу в Миколаївській ЛШМП, потім виїхала до Врадіївки. Попри те що ми домовлялися зідзвонитися, контакт ми не встановили».

«Адвокатеса» Ірина Поспєлова — киянка. Але найняв і оплатив її не власник магазину (занадто дороге задоволення для скромного підприємця з райцентру), а опозиційний політик Аркадій Корнацький, про що він відкрито повідомляв у соціальних мережах.

Діяльність Поспєлової була недовгою, але яскравою. Майже місяць вона категорично уникала навіть найменших контактів зі ЗМІ й забороняла своїй підзахисній спілкуватися з журналістами. Потім раптом кардинально змінила тактику — і засвітилася скрізь, де тільки можна. І майже одразу пішла зі справи!

Показово, що незабаром Ірина Поспєлова знову опинилася в центрі подій, але вже зовсім в іншій справі й іншій якості — її затверджено довіреною особою кандидата в народні депутати... Корнацького в довиборах на скандальному 132-му окрузі.

Хто наймав і оплачував наступних захисників Ірини Крашкової — київських адвокатів Руслана Радецького і Євгенія Стельмаха — таємниця. Нині жертву «врадіївських ґвалтівників» має захищати лише Радецький, але й він давненько не з’являється в суді.

Процес тим часом триває. У присутності журналістів розглядають епізоди службових злочинів підсудних. Допитують свідків — їхніх колишніх колег-міліціонерів, вивчають докази. Клопотання за клопотанням висувають їхні адвокати. У них — свої ігри.

Миколаївська область.

 

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.