Уже традиційно осінь розпочинається інформаційною підготовкою населення до наступу нібито неминучої епідемії грипу й спалаху застудних захворювань. Уже відомо, що в цьому сезоні територією нашої країни тріумфально пройдуться три віруси грипу: A/Calіfornіa (H1N1), A/Vіctorіa (H3N2) і B/Massachusetts. Про це попереджає СЕС.

Водночас на різному рівні фахівці різного профілю (від Всесвітньої організації охорони здоров’я до сімейних лікарів) закликають потенційних пацієнтів, тобто нас із вами, вакцинуватися від грипу. При цьому прохоплюючись, що навіть якщо ви занедужаєте, то хвороба мине швидко й без ускладнень. Це означає, що щеплення — не панацея від небезпечних вірусів?

Через їхню сезонну зміну вакцинуватися необхідно щороку. Про це повідомили у Центрі з контролю і профілактики захворювань (CDC), передає УНН.

«Вакцинацію проти грипу необхідно робити щороку, тому що віруси грипу постійно змінюються. Вакцина проти грипу формулюється щороку, щоб іти в ногу з видозміною вірусів. Крім того, кілька досліджень, проведених в різні сезони з використанням вакцини типів і підтипів вірусу грипу, засвідчили, що імунітет організму до вірусів грипу з часом знижується. Щорічна вакцинація забезпечує найкращий захист проти грипу протягом сезону грипу», — повідомили в Центрі з контролю і профілактики захворювань.

Показово, що робити щеплення від грипу громадяни мають за власний кошт. А обирати вакцину — з рекомендованих МОЗ. З наближенням періоду грипу рекомендації стають дедалі наполегливішими. І не лише пов’язані з імунопрофілактикою. У ЗМІ, особливо на телебаченні, нав’язливо пропонуються антивірусні й протигрипозні препарати. Переважна більшість наших громадян уже давно лікуються «за телевізором». І на цю «цілющу» кампанію фармвиробники за рік витрачають 4 мільярди гривень!

Якщо епідемію оголошують, отже, це комусь вигідно. А ми вже давно працюємо на аптеку. Згадаймо паніку 2008 року. Свинячий грип атакує світ! В аптеках черги, медикаментів не вистачає, за держкошт закупляється величезна кількість препарату таміфлю, термін дії якого обмежений. До наступного сезону він не доживе, тобто буде не придатним. Пізніше з’явилися поодинокі й несміливі визнання чиновників від медицини, що грипозна паніка була штучно роздмуханою. Вона була, мабуть, вигідною фармакологічним компаніям і тим, хто за ними стоїть. Епідемія як війна — економічно вигідна й дуже прибуткова.

— Під приводом істерії щодо прийдешньої епідемії грипу намагаються сформулювати у свідомості громадян те, що у нас катастрофічно не вистачатиме ліків і не буде чим лікуватися. А на ділі — це корупція. Нишком в Україну завозять або виготовляють тут і реєструють сумнівні препарати, — коментує ситуацію народний депутат України, член тимчасової слідчої парламентської комісії, що розслідує діяльність МОЗу, Павло Петренко. — Імпортери, виробники й дистриб’ютори витрачають 4 млрд. грн. на рекламу, а це — понад 10% від загального обігу препаратів за рік....

Наскільки б це цинічно не звучало, але якби люди не хворіли — фармбізнес прогорів би. Але він процвітає і, на жаль, обплутує себе різними корупційними мережами й схемами. Про корупцію при державних закупівлях медикаментів «Голос України» писав у номері за 28 вересня.

Євгеній Найшетік, віце-президент Всеукраїнської ради з захисту прав і безпеки пацієнтів заявляє: серед ліків, зареєстрованих Міністерством охорони здоров’я України, є такі, які не допомагають у лікуванні грипу. Зокрема, це анаферон, енгістол і афлубін.

— Нині країна стоїть на порозі епідемії грипу. Незабаром почнеться чергова істерія щодо тих штамів грипу, які циркулюватимуть у нас цього сезону. Знову виникнуть черги в аптеках, зловживання цінами і «впарювання» українцям препаратів, які лікарськими засобами й назвати не можна. Я кажу про ті препарати, які зі зловживаннями були зареєстровані на території України і з показаннями, яких не має бути в їхній інструкції. Якщо говорити про грип, то це анаферон, енгістол, афлубін, у складі яких немає жодного атома діючої речовини. Там взагалі нічого немає. В інструкціях із застосування лікарського засобу написано, що в складі є щось із так званим гомеопатичним розведенням С-200. Це означає, що речовини там має бути десять у мінус чотирьохсотому степені. Одна молекула на галактику! Тобто у препараті немає діючої речовини взагалі. При цьому Міністерство охорони здоров’я реєструє цей лікарський засіб з показаннями для лікування вірусу грипу, герпесвірусної інфекції й гепатиту. І це масовий обман! Скільки це коштувало і як відбувалося — нехай цим займаються правоохоронні органи, — заявив представник Всеукраїнської ради з захисту прав і безпеки пацієнтів.

За словами Євгенія Найштетіка, лише «порожнього» анаферона в Україні за рік продають на 84 млн. грн. А якщо говорити про цілу групу недієвих препаратів для лікування вірусу грипу, то сума продажів сягає 300 млн. грн.

P. S.

Закон про лікарські засоби вимагає, щоб була доведена дія препарату. Чи існують відомості про проведення доклінічних досліджень на специфічну дію цих ліків (анаферон, енгістол, афлубін) щодо вірусу грипу. Це «Голос України» спробував з’ясувати у начальника Управління лікарських засобів і медичної продукції Міністерства охорони здоров’я України  Людмили Коношевич, набравши номер телефону приймальні. «Усі питання тільки через прес-службу», — такою була відповідь. Очевидно, тепер секретарі вирішують життєво важливі державні питання. 

Шановній пані Коношевич нагадаємо ст. 19 Закону «Про доступ до публічної інформації» (п. 3. Запит на інформацію може бути індивідуальним або колективним. Запити можуть подаватися в усній письмовій чи іншій формі (поштою, факсом,      телефоном, електронною поштою) на вибір запитувача).

При цьому на сайті МОЗу в рубриці «Запит на отримання публічної інформації» значиться, що відповідь на запит надається у формі, яку обрав запитувач... Що ж, ця стаття є офіційним запитом на інформацію до пані Коношевич. Ми чекаємо на відповідь та інформуватимемо наших читачів.