Останні дослідження показують, що медична реформа нині є однією з найбільш затребуваних серед українців. Понад половина населення вважає: медична галузь — перша, яка потребує докорінної зміни. За даними опитування Школи охорони здоров’я Києво-Могилянської академії, понад 50 відсотків співвітчизників не звертаються по допомогу до лікаря через страх, що не зможуть собі це дозволити.

Про реформу в Міністерстві охорони здоров’я почали говорити ще давно. Улітку за підтримки Фонду «Відродження» було створено Стратегічну дорадчу групу з питань реформування системи охорони здоров’я в Україні (СДГ), до якої ввійшли дванадцять найкращих іноземних та вітчизняних спеціалістів. Серед них і нинішній міністр охорони здоров’я України. Багато з цих експертів впроваджували нововведення у своїх країнах, деякі пропонували інновації і в Україні. Та до них так й не дійшли руки попередніх урядів.

Розробники реформи запевняють, що Україна перейде на нову систему охорони здоров’я поступово і тоді, коли буде зроблено всі розрахунки та проведена попередня підготовка лікарень та лікарів.

— Реформа не відбувається в один момент, а проходитиме в декілька етапів, перші з яких проведуть уже в 2015 році, — стверджує Володимир Курпіта, голова експертної групи СДГ та радник міністра охрони здоров’я. — 2015 рік стане підготовчим, під час якого міністерство проведе детальний аналіз та розрахунок вартості послуг, утримання лікарень для підготовки переходу на новий формат функціонування системи, — додає він.

Проте перші результати реформи обіцяють уже цього року. У 2015-му МОЗ планує провести повномасштабну фармацевтичну реформу, яка дасть змогу знизити ціну на ліки в Україні до 30 відсотків, що зможуть відчути на собі всі українці.

Так, наразі міністерство розробляє пакет законопроектів, що дасть можливість скасувати величезну кількість ліцензій та дозволів, які зазвичай породжували корупційні схеми. Реформою передбачається спрощення реєстрації ліків та виробів медичного призначення, що сприятиме значному збільшенню асортименту ліків в Україні. У міністерстві пропонують для міжнародних виробників ліків, які зареєстровано в таких державах, як США, Канада, країнах ЄС, не вимагати додаткових перевірок для реєстрації. Реформа в жодному разі не пригнічуватиме інтереси українського виробника, а навпаки — мотивуватиме його виходити на європейські ринки зі своїм товаром.

— Фармацевтична реформа буде проведена шляхом дерегуляції ринку та скасування непотрібних ліцензій і дозволів, прийнятих заради корупційних схем та хабарництва, — стверджує Олександр Квіташвілі, міністр охорони здоров’я. — Фармацевтична реформа дасть ширший доступ пацієнтам та лікарям до якісних ліків за доступними цінами. Регуляцію буде змінено відповідно до європейських норм, що дасть змогу захистити споживача, а також прибрати непотрібні перепони для ведення національного та міжнародного бізнесу в Україні.

Підтримують цю ідею і пацієнтські організації.

— Це значно полегшить ситуацію для нас, як фонду, який закуповує велику кількість ліків для онкохворих дітей, — каже Валентин Десятник, директор благодійного фонду «Таблеточки». — Сьогодні нам та батькам доводиться велику кількість ліків купувати за кордоном, адже багато препаратів не реєструють в Україні, бо вони є вузькоспеціалізованими, а не масового виробництва. Компанії зізнаються: їм невигідно заходити на наш ринок через величезні збори та хабарі, які потрібно заплатити за це. Їм легше торгувати в сусідніх країнах, а нам доводиться відправляти туди волонтерів, щоб урятувати малечу.

Також одними з першочергових кроків в реформі стане передача закупівель ліків від МОЗ до міжнародних організацій. Це, по-перше, дасть можливість уникнути корупційних схем, які кожного року викривають в міністерстві та які закінчуються гучними скандалами в ЗМІ. Проте однією з головних переваг експерти вважають безперервне постачання ліків.

— Ми спеціально наголошували на необхідності внесення цієї норми в Коаліційну угоду, щоб не повторити катастрофи із закупівлями, що сталася минулого року, — розказує Ольга Стефанишина, виконавчий директор благодійного фонду «Пацієнти України». — Мало того, що третина закупівель була провалена, ще й багато ліків досі не поставлено на склади, що загрожує перериванням лікування з багатьох програм у найближчому майбутньому.

Передача закупівель міжнародним організаціям є першим кроком до знищення корупційних схем у міністерстві та тестом новому складу парламенту і керівництву МОЗ. Попередньо вже є домовленості про передачу закупівель із таких лікувальних програм, як ВІЛ/СНІД, туберкульоз, вакцини та ліки для дитячих орфанних захворювань, як, наприклад, муковісцидоз, фенілкетонурія, гемофілія тощо. Ураховуючи терміни проведення закупівель, прийняти зміни до законів про передачу закупівель потрібно не пізніше кінця лютого початку березня 2015 року.

Ольга Стефанишина, виконавчий директор БФ «Пацієнти України»: «Ми довго боролися за передачу закупівель міжнародним організаціям, що дасть змогу врятувати життя тисячам пацієнтів в Україні та забезпечити їх якісним лікуванням. Ми дуже сподіваємося, що парламент не затягуватиме процес голосування та виконає один із перших пунктів Коаліційної угоди, а також Програму дій уряду, в якій чітко прописана передача закупівель міжнародним організаціям».

Слід зазначити, що саме пацієнти стали рушійною силою реформи, ініціювавши створення групи з її розробки — СДГ, та багатьох положень, які було відображено в концепції.

— У нас є два варіанти: або починати повномасштабну реформу та змусити політиків визнати публічно, що в Україні немає безплатної медицини, а є тіньова та корупційна. Або помирати, адже сьогодні рівень смертності в Україні — один із найвищих у світі, — додає пані Стефанишина.

Розуміючи, що закупівлі по всіх тридцяти програмах, за якими сьогодні МОЗ закуповує препарати за кошти державного бюджету, неможливо буде передати міжнародним організаціям, в міністерстві також пропонують ввести електронні закупівлі. Впровадження електронних торгів дасть можливість значно знизити корупційні ризики під час торгів та зробити їх більш прозорими.

Окрім того, в 2015 році пропонується відмовитися і від Державного реєстру оптово-відпускних цін, що встановлював граничні ціни, за якими могли продавати препарати в Україні.

— Механізм, який мав би стати запобіжником корупції, виявився однією з ключових корупційних схем, — пояснює Олена Щербан, юрист «Центру протидії корупції». — Фармацевтичні компанії зазвичай одразу реєструють препарати за дуже завищеними цінами, а потім з ними виходять на тендери. Сподіваємося, що реєстр скасують і введуть більш прозорі та конкурентні механізми регулювання цін на ліки.

Чи вдасться новому керівництву МОЗ втілити в життя заплановане, стане відомо вже в найближчі місяці. Поки що профільний комітет Верховної Ради України чекає на пакет законопроектів та готовий долучитися до процесу створення сучасної медицини.

— Ми готові в найкоротші терміни розглянути законопроекти щодо передачі закупівель міжнародним організаціям, — стверджує Ольга Богомолець, голова парламентського Комітету з питань охорони здоров’я. — Цей крок є частиною Коаліційної угоди. Тому ми розраховуємо на повну підтримку парламенту під час винесення на голосування цих законопроектів. 

Однак слід зауважити, що я з грудня 2014 року наголошувала міністру охорони здоров’я на необхідності швидкої підготовки законів стосовно передачі закупівель міжнародним організаціям. Адже потрібно не тільки прийняти закони, а й своєчасно провести закупівлі. Ніхто з пацієнтів не повинен страждати через відсутність медикаментів.

Інфографіку пвдготовлено БФ «Пацієнти України».