Пацієнтські організації звернулися до міністра охорони здоров’я України Раїси Богатирьової з вимогою не допустити першої закупівлі за державний кошт препаратів для лікування гепатитів за корупційною схемою. У заяві зазначено, що відповідно до рішення комісії тендерного процесу профільного відомства на торги зможуть подаватися представники тільки одного виробника. Отже, закупити МОЗ зможе лише певний вид інтерферонів, який поряд з іншими використовується для лікування гепатитів.
І це за того, що раніше компанії-виробники заявили про готовність більш як удвічі зменшити вартість курсу лікування.
«Рішення номенклатурної комісії — очевидне свідчення підготовки корупційних торгів, — стверджує Віталій Шабунін, голова «Центру протидії корупції», — Ми вже нині готуємо листи в усі контролюючі та правоохоронні органи про кричуще порушення й домагатимемося притягнення до кримінальної відповідальності людей, відповідальних за цю закупівлю».
Нагадаємо, що 4 вересня вперше в історії України уряд виділив 33,2 мільйона гривень на закупівлю ліків для людей, хворих на гепатит. Це мало стати першою державною закупівлею МОЗ ліків для людей із таким діагнозом.
«Ми розуміємо, що чиновники не могли пропустити повз себе такий ласий шматок, — стверджує Ольга Стефанишина, виконавчий директор пацієнтської організації ЮКАБ, — Саме тому нас, представників пацієнтського співтовариства, не хотіли пускати на закриті засідання робочої групи, прописуючи документацію в такий спосіб, щоб на тендер змогла зайти тільки одна компанія».
В Україні є лише два виробники препаратів від гепатиту С-альфа-2а й альфа-2в. Обидва препарати довели свою ефективність і мають всі необхідні ліцензії та сертифікати. Для того, щоб тендер відбувся чесно і прозоро, а ліки було закуплено за найнижчою ціною, і, відповідно, в більшій кількості, тендерна документація не повинна містити перешкод для другого виробника. А комісія МОЗ прописала її так, щоб другий препарат не потрапив до переліку препаратів, які закуповуватиме МОЗ для лікування пацієнтів із діагнозом «гепатит», — ідеться в заяві пацієтських організацій.