У засобах масової інформації з’явилася неправдива інформація про маніпуляції з боку МОЗ України в тендерних закупівлях лікарських засобів для боротьби з вірусними гепатитами, поширена деякими пацієнтськими та громадськими організаціями. На що Міністерство охорони здоров’я України повідомляє таке.
МОЗ України веде цілеспрямовану політику стосовно здешевлення цін на лікарські засоби, що закуповуються за державні кошти. Наприклад, на початку вересня 2013 року керівництво МОЗ України та Європейського представництва компанії «MSD» у рамках робочих перемовин обговорили питання реалізації Державної програми з боротьби з вірусними гепатитами, фінансування якої було ухвалено урядом. Під час зустрічі представники «MSD» заявили про зниження ціни на пегільовані інтерферони для України у 2,5 разу, що дасть змогу додатково охопити лікуванням ще сотні хворих у рамках державного фінансування, на що у 2013 році заплановано 33,2 мільйона гривень.
Це рішення також встановить ціновий тренд в Україні на такі лікарські засоби, що сприятиме загальному здешевленню ліків для хворих на гепатит та дасть можливість збільшити охоплення лікуванням у межах державного фінансування.
Нині МОЗ України формує номенклатуру лікарських засобів для лікування вірусних гепатитів та збирає заявки про потреби від регіональних закладів охорони здоров’я, щоб відповідно до загальної потреби надалі провести необхідні тендерні торги.
Оскільки процедуру тендера ще не розпочато, тож і заявок для участі у ньому від виробників лікарських засобів для боротьби з вірусними гепатитами МОЗ України не отримало.
Виходячи із викладеного, Міністерство охорони здоров’я України просить громадські організації не лобіювати інтереси окремих виробників та не вводити в оману громадськість інформацією, що поширюється через засоби масової інформації, стосовно штучного обмеження кількості продавців ліків та маніпуляцій із тендерами з боку МОЗ України, повідомляє прес-служба МОЗ України.