Наші співгромадяни платять за медпрепарати набагато більше, ніж росіяни чи білоруси. Про це заявив народний депутат, член парламентської тимчасової комісії з розслідування діяльності Міністерства охорони здоров’я України Павло Петренко вчора під час круглого столу на тему «Чому ліки в Україні такі дорогі?».
На запит тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України, яка перевіряє діяльність МОЗу, Державна інспекція України з контролю за цінами провела аналіз вартості 29 базових імпортних препаратів. Досліджували роздрібну ціну на них у трьох референтних країнах — Росії, Білорусі та Україні.  
З’ясувалося, що ці препарати в наших аптеках коштують у середньому на 60% дорожче, ніж у сусідів. Учасники круглого столу намагалися з’ясувати справжні причини такого ціноутворення. Складових, які впливають на дорожнечу пігулок, виявилося чимало. Експерти відзначали, що медпрепарати завозять до нашої країни вже за штучно завищеними цінами, через посередників. Дорогий імпорт витісняє дешеві вітчизняні ліки. Надбавка під час продажу становить 25%. І аптекам не вигідно реалізовувати копійчаний український асортимент. А наявна в Україні нульова ставка ПДВ на імпорт лікарських засобів (її, до речі, немає в країнах єврозони) не зробила їх вартість доступнішою для покупця. Павло Петренко бореться за введення хоча б мінімальних пільгових ставок для імпорту, пропонуючи ці кошти спрямовувати на розвиток соціальних аптек або дофінансування держпрограм.
Народний депутат виступає за введення системи референтного ціноутворення, яка прийнята в більшості країнах ЄС. Суть її в тому, що аналізується вартість препаратів, які заходять на внутрішній ринок, і запускають ті з них, ціни на які адекватні цінами, що діють на території сусідніх держав.
Віктор Чумак, радник Міністра охорони здоров’я України, пропонує обчислювати вартість препарату, виходячи з курсу лікування пацієнта. Умовно кажучи, якщо на курс необхідно 100 гривень, то він обходиться безплатно. Якщо ціна питання 150 гривень, то 50 гривень доплачує сам пацієнт. А терапія дорогими (понад 300 гривень) імпортними ліками відбувається виключно за рахунок клієнта, який хоче її отримати.