Щоб подолати інфекційні хвороби в країні, треба домогтися 95-відсоткового колективного імунітету. Інакше кажучи: зробити всім обов’язкові щеплення від небезпечних недугів. В Україні обов’язковою є вакцинація від дифтерії, правця, кашлюку, кору, паротиту, поліомієліту, туберкульозу, гепатиту В, краснухи та гемофільної інфекції. Проте найближчим часом Національний календар щеплень відкоригують. Міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова доручила робочій групі вже до початку вересня надати узагальнені пропозиції для остаточного внесення змін.
«Нерідко через необізнаність суспільства про необхідність вакцинації формується хибна громадська думка, а це, в свою чергу, може призвести до масових відмов, і як наслідок — епідемії хвороб серед населення. Тому оновлений календар щеплень має відповідати найсучаснішим світовим тенденціям імунізації, глибоким науковим дослідженням та передовій медичній практиці, щоб в українського суспільства не виникло жодних підозр та запитань щодо доцільності проведення щеплень і малюкам, і дорослим українцям», — зазначили у Міністерстві охорони здоров’я.
Втім негативно впливає на ситуацію не лише певна недовіра населення до вакцинації, яка, безумовно, має під собою об’єктивне підґрунтя. Для реалізації затвердженої на державному рівні програми імунопрофілактики бракує вакцин. Останніми роками ця ситуація має тенденцію до погіршення. Причини різні. То вчасно МОЗ не провело тендери на закупівлю вакцин, то неправильно розрахували кількість вакцин для потреб одного чи другого регіону, а то й наклали табу на неякісну партію...
Унаслідок по всій країні у різних регіонах періодично виникають перебої із імунопрофілактичними препаратами. У пологових будинках та дитячих поліклініках не вистачає чи взагалі відсутні вакцини від туберкульозу (БЦЖ), дифтерії, правця, кашлюку (АКДП), гепатиту В тощо.
Ситуацію непропорційного розподілення препаратів досліджувала Тимчасова слідча комісія Верховної Ради, яка розслідувала порушення державних закупівель МОЗом України. У профільному відомстві кажуть: не винні. Мовляв, вакцини до регіонів надходять згідно із заявками місцевих лікарень та поліклінік. А дефіцит провокує ще нестача грошей, бо з 2008-го на це виділяють дедалі менше коштів.
Наразі дефіцит вакцин не оминув і столицю. Однак Департамент охорони здоров’я офіційно повідомив, що київські медичні заклади у повному обсязі забезпечені комбінованою вакциною «пентаксим» для профілактики кашлюку, дифтерії та правця, а також гемофільної інфекції та поліомієліту.
«Усі медичні заклади столиці отримують вакцини згідно з їх потребами стовідсотково. Навіть якщо у поліклініці сьогодні, наприклад, ввели останню дозу вакцини, то завтра вона знову буде в наявності», — запевнив головний дитячий імунолог Києва Федір Лапій.
«Голос України» поцікавився в кількох дитячих поліклініках Києва, чи є у них комбінована вакцина «пентаксим». У відповідь почули: «Ні. І невідомо, коли буде...» Нам порадили, якщо хочемо не збитися із графіку щеплень, спробувати вакцинувати дитину власним коштом, тобто пошукати цей препарат у приватних клініках...
До речі, за інформацією Держлікслужби України, у 2012-му використання цієї вакцини виробництва ТОВ «Фармекс груп» призвело до летальних випадків. Було видано п’ять розпоряджень про тимчасову заборону її обігу. Попри такі заходи, смертельні випадки внаслідок застосування «пентаксиму» виявлено й цього року.
Отака собі вакцинація за подвійними стандартами!
Мал. Миколи КАПУСТИ.