Відкладіть рішення у... морозилку
А прийде час — дістаньте, розморозьте, виростіть і виховайте. Гадаєте, що така пропозиція — нісенітниця? Зовсім ні. Сучасна медицина готова запропонувати і такий варіант. Жінка, справді, може відкласти на певний час свою вагітність, але водночас наперед відібрати і законсервувати клітини, з яких у майбутньому з’явиться дитина.
— У житті жінки трапляються різні ситуації. Скажімо, виникли серйозні проблеми зі здоров’ям, коли не можна вагітніти, а шанс народити після лікування невеликий. Чи, приміром, з’явилися певні труднощі в бізнесі, кар’єрі, і діти — просто не на часі. А можливо, жінці просто ще не вдалося знайти свою половинку, а тим часом роки минають і дедалі проблемніше народити здорове дитя. Тоді ми приходимо на допомогу, — розповіла Наталя Данкович, доктор медичних наук, акушер-гінеколог та репродуктолог. — У нас створено цілу мережу медичних центрів, де використовують такі досягнення репрудоктології, які ще не так давно вважалися просто фантастикою.
Зокрема, це кріотехнології та вітрифікація ооцитів. Якщо пояснити просто, то це означає, що яйцеклітини жінки можуть бути заморожені різними методами. А потім місяцями, а то й роками зберігатися до того часу, коли вона вирішить стати матір’ю. Законсервовані здорові клітини суттєво зменшать різні ризики, які в жінки виникають з віком.
Та й замовити стать майбутнього нащадка тепер також не проблема. Варто звернутися до фахівців, і вони посприяють тому, щоб у родині з’явилися бажані дівчинка чи хлопчик.
— Мало того, ми можемо гарантовано відібрати ті клітини, в які не закладена на генетичному рівні ціла низка спадкових хвороб. Приміром, і така важка, як хвороба Дауна, — продовжує розповідь Лариса Ковалевська, кандидат медичних наук, геніколог, ендокринолог. — Народити здорову дитину — найголовніше бажання практично кожної жінки. Але особливо актуальною є ця проблема для тих родин, в яких уже виявлялися важкі захворювання, або вже народжені діти мають невиліковні діагнози, а батьки хочуть мати ще одне дитя.
Як розповіли фахівці, у світі вже з’явилась практика, коли достатньо взяти у вагітної жінки аналіз крові і за ним визначається стан здоров’я, схильність до спадкових хвороб, можливі ризики зі здоров’ям майбутньої дитини. Таке обстеження вже можна замовити і для українських матусь. Однак наразі процедура лабораторного дослідження залишається надто дорогою, а тому малодоступною для більшості родин. Утім, медики не відкидають того, що за нинішніх темпів розвитку медицини це дослідження стане звичним і масовим, на кшталт звичайного аналізу крові.
Чимало сучасних родин дедалі менше покладаються на сліпу гру долі. Час народження, стать і здоров’я дитини — все це можна «замовити». Та головне — бажання подружньої пари стати батьками. Без цього не запрацюють жодні методи і новації.
 
Хмельницький.