Студенти кафедри художньо-комп’ютерної графіки Луганської державної академії культури й мистецтва неодноразово вдавалися до техніки тривимірної анімації. Вона складна, але дуже цікава, дехто використовує її для підготовки дипломних проектів.
Є такі роботи й цього року, але одна з них особлива. Це спільна праця художників Костянтина Буряка й Марії Зуєвої — короткометражний анімаційний фільм «Recessіonal». За сценарну основу взято однойменне оповідання Ф. Брауна. До речі, цей твір і раніше намагалися використовувати для анімаційного дипломного проекту. Кілька років тому другокурсник Артем Гусак обрав його для майбутньої дипломної роботи в техніці тривимірної анімації. Але текст загубився, роботу було припинено. У перекладі оповідання називалося «Кінець гри». Воно було опубліковане на межі століть у збірці творів Брауна. Знайти його виявилося складно. Кілька років пошуків друкованого видання не увінчалися успіхом, а в електронній версії, як не дивно, цього оповідання не було.
Студентка Марія Зуєва в 2011-му знайшла його, але мовою оригіналу. Текст переклали російською, і Марія почала розробляти тему дипломного проекту. Спочатку — в техніці мальованої анімації. Але потім виникли нові ідеї, і дівчина вирішила об’єднати зусилля з ентузіастом тривимірної анімації Костянтином Буряком. Проект відбувся.
Чим же привернув увагу художників сюжет Брауна? «Стислістю, потужною філософською основою й динамічністю», — відповідають автори.
У процесі роботи над проектом студенти освоїли всі етапи виробництва анімаційного фільму. Вони знайшли цікаві творчі й перспективні технічні рішення. Уперше в практиці кафедри використано mocap-технологію (захоплення руху з подальшим доопрацюванням). Це дає художникам-аніматорам додаткові переваги. Тепер виразність реальної акторської пластики стала доступна не тільки грандам світової анімації, а й початківцям. Мультик у форматі 3D завершено, а в авторів виникла маса нових ідей. Але це вже тема для іншого проекту.
Луганськ.