Від редакції. Цього разу ми ще не встигли надіслати статтю «Чому зухвало знищують київський Гідропарк, або Чи така вже безсила Дніпровська екологічна прокуратура?» на розгляд, як одержали відповідь з цієї установи. Читач вочевидь уже помітив, що чи не в половині її нам повідомляють, про що, власне, у матеріалі щодо ситуації в Гідропарку йшлося. 

Наприклад, про проблему варварських і скандальних самозахоплень Долобецького та Венеціанського островів жадібними до наживи підприємцями, а точніше — можновладцями, котрі заховалися за підставними особами. Прокуратура повідомила нам також велику «новину» про те, що ці території, які входять до ландшафтного парку «Дніпровські острови», належать до природно-заповідного фонду й потребують негайного втручання і захисту влади.   Але чи не найбільше пани прокурори «подивували» нас тим, що Гідропарк — це «проблема бездіяльності місцевої влади та органів контролю». Але ж бо саме про це і йшлося у публікаціях газети!

А Гідропарк продовжують по-варварськи знищувати. Тож редакція зверталася до Дніпровської екологічної прокуратури з вимогою вжити відповідних заходів. А також чекала відповіді й на конкретні запитання.

Зокрема, на якій підставі відхоплено та відгороджено парканом шматок пляжу «Молодіжний» під розважальний заклад «Бора-Бора», а до нього споруджено причал? Так само, як і розташування поряд приміщень Федерації пляжного волейболу — теж за парканом з охоронцями. І причалу, що майже до середини перегородив Венеціанську протоку. І що за плавзасіб-ресторан пришвартовано за горезвісною вже «Баккарою»? Та багато іншого («Голос України», 11 червня).

Ішлося також про те, що неподалік станції метро «Лівобережна» на набережній Дніпра вже обнесено металевою сіткою чималу територію з причалом для катерів, до якої закрито доступ громадян. На ній розташована споруда невідомого призначення, паркувальний майданчик для автомобілів та пристрої, очевидно, для транспортування плавзасобів (на знімку). Щодо цього редакція ще й окремо просила прокуратуру надати довідку вже після надрукування статті. Якщо вірити екологічній прокуратурі, то те, що на знімку, є... парковою зоною та спортивним майданчиком!

Але, мабуть, годі вже. Очевидно, і, на жаль (чи на біду?), що межі впливу Дніпровської екологічної прокуратури не поширюються далі знесення халабуд — так званих МАФів. Про що пани прокурори й повідомили у відповіді на критичну статтю: «Вирішувати проблему самовільно збудованих об’єктів та споруд на Дніпровських островах шляхом їх тотального демонтажу нині вже надто пізно».  Отакої! У такому разі постає запитання: «То все-таки Дніпровська екологічна прокуратура безсила?».

І насамкінець. Відповідь головному редактору «Голосу України» надійшла від прес-секретаря Дніпровського екологічного прокурора Тетяни Тихончик. Редакція не відкидає важливої ролі нашої колеги у такій справі, як розв’язання проблем заповідного ландшафтного парку «Дніпровські острови». 

Але «Голос України» хоче знати: викладена у листі позиція є позицією Дніпровської екологічної прокуратури чи тільки її прес-секретаря? Чи, можливо, прес-секретар і є очільником Дніпровської екологічної прокуратури? 

Відповідь і на це запитання, і на порушені в газетних публікаціях проблеми щодо «Дніпровських островів» просимо дати Генерального прокурора України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА. 

ДовІдка 

Про вивчення стану законності при використанні та забудові земельної ділянки між вул. Раїси Окіпної та Броварським проспектом (набережна Дніпра неподалік станції метро «Лівобережна») ТОВ «Д. І. А. Девелопмент» у Дніпровському районі Києва

Рішенням Київради від 01.10.2007 затверджено проект землеустрою та передано в оренду ТОВ «Д. І. А. Девелопмент» земельну ділянку площею 2,38 га (у тому числі — в межах прибережних захисних смуг площею 2,03 га та червоних ліній площею 1,40 га) для благоустрою території з облаштуванням паркової території, спортивного майданчика та причалу з човновою станцією). 26.03.2008 Київрада та ТОВ «Д. І. А. Девелопмент» уклали угоду про оренду земельних ділянок площею — 0,96 га, а 24.06.2008 — 1,4156 га на 5 років. Термін дії договорів оренди вичерпано. За попередньою інформацією, рішення про подовження (поновлення) їх дії Київрада не ухвалювала.

Встановлено, що в листопаді 2012 ТОВ «Д. І. А. Девелопмент» в інспекції ДАБК у Києві зареєструвало декларацію про початок робіт із благоустрою території, з облаштуванням тут паркової зони, спортивного майданчика та причалу з човновою станцією. Згідно з даними Єдиної системи дозвільних документів інспекції ДАБК України в подальшому та інспекції ДАБК у Києві зазначеним суб’єктом господарювання зареєстровано декларацію про готовність до експлуатації першої черги цього об’єкта.

Відповідно до законодавства договір оренди припиняється у разі закінчення строку, на який він був укладений, а орендар (ТОВ «Д. І. А. Девелопмент») зобов’язаний після цього повернути орендодавцю (Київраді) земельні ділянки у стані, не гіршому від того, в якому одержав її в оренду. Дніпровська екологічна прокуратура доручила Київському міжрайонному екологічному прокурору перевірити додержання ТОВ «Д. І. А. Девелопмент» вимог земельного та містобудівного законодавства при їх використанні.

Зважаючи на можливе несвоєчасне повернення земельних ділянок у власність територіальної громади, а також з метою юридичної фіксації факту їх використання ТОВ «Д. І. А. Девелопмент», Київський міжрайонний екологічний прокурор спрямував вимогу про проведення перевірки до Державної інспекції сільського господарства у Києві, а також запит щодо підстав користування цими земельними ділянками до Департаменту земельних ресурсів КМДА. Після надходження інформації від органів влади буде вирішено питання щодо необхідності вжиття заходів прокурорського реагування.

З метою вивчення законності будівельних робіт, які здійснювалися на території прибережної захисної смуги Дніпра, до інспекції ДАБК спрямовано вимогу про надання копій дозвільних документів на будівництво. Також вивчається, чи зареєстровані майнові права на об’єкти нерухомості, розташовані тут, за ТОВ «Д. І. А. Девелопмент».

Дніпровська екологічна прокуратура.