Учора протестувальники, які йдуть пішою ходою із Врадіївки до Києва, зібралися на мітинг біля Фастівського райвідділу міліції. До них приєдналися й місцеві мешканці та активісти, обурені свавіллям правоохоронців.

Згодом мітинг перетворився на штурм приміщення райуправління. До радикальних дій протестувальники вдалися через те, що їх не впустили до відділу, де, як стверджують люди, є спеціальна кімната для катування затриманих.

Як повідомив «Голосу України» з місця події народний депутат від фракції «УДАР» Сергій Каплін, через міліцейський кордон безперешкодно пройшов лише він, а журналісти, громадські активісти та потерпілі від свавілля правоохоронців залишилися на вулиці. «Разом із представниками ЗМІ та громадськості ми хотіли перевірити інформацію про тортури в міліції та оглянути будівлю. Люди розповідають, що тут над затриманими знущаються, їх б’ють, душать, на голови надягають пакети і так вибивають свідчення. Поряд зі мною уманьчанин Богдан Хмельницький, якого кілька років тому затримали у Фастові. У камері тимчасового утримання, де підозрюваного можна зачинити на десять днів, він провів понад два роки. Богдан розповідає страшні історії про те, як його катували й принижували.

Є й інші жертви тортур та свідки безчинств. Вони разом з іншими протестувальниками прорвалися через міліцейський кордон. Наразі в приміщенні райвідділу майже 30 осіб, з нами — журналісти, кілька телекамер, є депутати Фастівської міської та районної рад. Керівництво РВВС пересуватися приміщенням дозволяє лише мені, народному депутату. Але ми вимагаємо, щоб пропустили всіх, щоб було знято на камери й фотоапарати все, що ми тут побачимо».
Учасники акції, як зазначив Сергій Каплін, вимагають не лише звільнення міністра Захарченка і переатестації правоохоронних органів, а й звільнення та притягнення до відповідальності усіх міліціонерів, причетних до злочинів. «Ще одна вимога — зупинити у Фастові торгівлю наркотиками під прикриттям людей у погонах», — каже народний депутат.
Сергій Каплін також повідомив, що під час мітингу його учасники затримали невідомого чоловіка, який вів відеоспостереження. «Ця людина навіть на вимогу начальника міліції не відрекомендувалася. Спочатку невідомий сказав, що він журналіст, але жодного посвідчення в нього не було. У райвідділі я написав заяву про скоєння правопорушення, особу невідомого встановлюють».
Тим часом на момент, коли верстався номер, до Фастова прибуло керівництво Київського обласного управління міліції.
У прес-службі цього відомства нам заявили, що всі акції протесту мають відбуватися в рамках чинного законодавства, тож вони закликають учасників врадіївської ходи не піддаватися на провокації і зберігати спокій.