На 55-му Венеціанському бієнале, що триватиме до 24 листопада, українські митці представили проект під назвою «Пам’ятник пам’ятнику», символом якого став пам’ятник з Шаргорода на Вінниччині. Його копія — в українському павільйоні на бієнале.

Вибір назви проекту підказаний роботою молодої київської художниці Жанни Кадирової. Кілька років тому вона встановила у Шаргороді свою загадкову роботу «Пам’ятник пам’ятнику». Чому саме на Вінниччину киянка привезла цей твір і що він являє собою?

— Я добре знаю передісторію створення композиції, — каже корінний житель Шаргорода 60-річний Борис Хазін. — Усе починалося з ідеї Саші Погорєльського, це наш земляк, який нині живе у Москві, займається бізнесом. У місті досі зберігся замок графа Замойського. Погорєльський якось приїхав додому і гуляв вуличками рідного містечка, зупинився біля замку і каже: «От би встановити пам’ятник Замойському! Він колись так багато зробив для міста». А потім Олександр Погорєльський замовив пам’ятник графу київській художниці Жанні Кадировій.

— І ось тут, — каже Борис Хазін, — сталося те, що перевернуло ідею з ніг на голову. — Коли москвич розповідав Кадировій про Замойського, вона уважно слухала, а тоді промовила: «Це ж стільки всього невідомого залишилося у Шаргороді з часів Замойського...» Кадирова відштовхнулася від слова «невідоме» і запропонувала створити пам’ятник невідомому. Так і з’явилася скульптура невідомому або невідкритому пам’ятнику.

Перед відкриттям будь-яка скульптура стоїть під покривалом. Знімають його, коли перерізають стрічку. У пам’ятника Жанни Кадирової покривало залишається! Кожен сам здогадується, що ж зображено під символічним накриттям. Це пам’ятник кому завгодно і чому завгодно. Чиста потенційність, вічна загадка. Такого нема більше ніде.

— Автор пам’ятника і замовник ледь не побили горшки з приводу місця встановлення, — розповідає Борис Хазін. — Кадирова сама ходила і вибирала місце для своєї роботи. І знаєте на чому зупинилася? Зовсім поруч з центральною частиною містечка утворився, даруйте, смітник. Саме це місце вибрала скульптор. Погорєльський був категорично проти. Але смітник розчистили, створили паркову зону і нині сюди приходять відпочити дорослі тай діти.

Пам’ятник видався настільки загадковим, що хтось не втримався і надбив його. «Мабуть, все-таки хотіли зазирнути всередину, щоб побачити, що ж там під покривалом, — каже Борис Хазін. — Добре, що надбили небагато і з тильного боку, то наші майстри підправили скульптуру».

Вінницька область.

На знімку: «Пам’ятник пам’ятнику» у Шаргороді став символом української експозиції на венеціанському бієнале-2013.

Фото автора.

ДовІдково

Твори Жанни Кадирової відомі не тільки в Україні. Їх презентували на престижних виставках та ярмарках, зокрема, на знаменитому «Арт Базель» у Майямі. Зарубіжні колекціонери вважають за честь придбати її роботи.