За європейським досвідом на Вінниччині формують стратегію розвитку краю на період до 2020 року — пропозиції йдуть «знизу» від громад, громадських організацій, конкретних людей. Крім того, вінничани запросили іноземних партнерів поділитися досвідом розвитку територій в їхніх країнах під час Міжнародної науково-практичної конференції «Збалансований розвиток громад — основа формування державної стратегії регіонального розвитку до 2020 року». На зібрання, що відбулося 17 травня ц. р., прибули 160 іноземців з п’яти країн.

Врахували думки всіх: від малого до старого

— Вперше в історії краю стратегічний план формує не влада, а жителі територіальних громад, представники громадських організацій, трудових колективів, інтелігенції, — зазначив у своєму виступі ініціатор зібрання голова Вінницької облради Сергій Татусяк. — Свої пропозиції висловили учні шкіл, студенти, для них організували конкурс із написання робіт на кращий розвиток території, де вони проживають. Неабияку активність виявили пенсіонери, ця категорія громадян по-особливому вболіває за рідний край, долю майбутніх поколінь. Своє слово сказали представники інтелігенції. Такий підхід відповідає головному принципу нашої роботи — «почути кожного подолянина». За словами С. Татусяка, стратегічне планування розвитку територіальних громад та області до 2020 року є необхідною умовою забезпечення комплексного та збалансованого соціально-економічного розвитку територій. «Президент держави Віктор Янукович поставив завдання — забезпечити до 1 липня 2013 року ухвалення кожним регіоном власної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року. Ми над цим працюємо протягом двох останніх років. До зазначеного періоду повністю завершимо роботу».

Реформу треба починати з роз’яснення

— До кінця травня з’явиться указ глави держави «Про Концепцію реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні», — повідомила у виступі на конференції радник Президента, керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації адміністрації Президента Марина Ставнійчук.

За її словами, в документі буде визначено перший етап реформи місцевого самоврядування, який триватиме протягом 2013—2014 років. Це буде підготовчий період, який полягатиме переважно у роз’яснювальній роботі щодо реформи серед населення.

— Роз’яснювальна робота не має замикатися в системі самих органів самоврядування та виконавчої влади, — наголошує радник Президента. — Насамперед маємо роз’яснити зміни та перетворення громадянам, дати зрозуміти людям, що вони можуть впливати на політичні рішення. За словами М. Ставнійчук, реалізація Концепції розпочнеться із внесення змін до Конституції України в частині положень, що регулюють систему органів влади.

— Найбільше конструктивних пропозицій до реалізації нового документа чекаємо з Вінниччини, де упродовж років набуто досвід реформ на основі кращих зарубіжних зразків місцевого самоврядування, — додала радник глави держави. — Нинішня конференція яскраво свідчить про подальше вивчення вінничанами європейського досвіду.

Глава Місії Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні (EUBAM) Удо Буркхолдер наголосив у своєму виступі, що йому дуже подобається активність вінничан, конкретність у розв’язанні непростих проблем і намагання добиватися поставленої мети. Особливо добре це видно на прикладі діяльності Єврорегіону «Дністер», створеного Вінницькою областю спільно з прикордонними районами Молдови. Тільки за один рік роботи, відколи створена організація, вона вже заявила про себе у багатьох міжнародних структурах, відкрила офіс у Брюсселі. Глава місії висловив побажання допомагати вінничанам у налагодженні контактів із партнерами на своїй батьківщині у Німеччині. Поки що громади області мають тільки п’ять угод з німецькою стороною. Тоді як з Польщею їх налічується понад двісті.

Досвідом стратегічного планування у своїх країнах поділилися заступник маршалка Лодзинського воєводства (Польща) Марчін Бугайський, губернатор регіону Рача Лучхумі Квемо Сванеті (Грузія) Гіоргі Челідзе, заступник голови Ясської повітової Ради (Румунія) Вікторел Лупу, староста Сташовського повіту Сьвєнтокшиського воєводства (Польща) Анджей Крузель.

Основні доповіді представили радник Президента України, керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації адміністрації Президента України Марина Ставнійчук, голова Національного агентства України з питань державної служби В’ячеслав Толкованов, перший заступник директора Департаменту забезпечення взаємодії з Верховною Радою України та регіонами, завідувач відділу експертизи і аналізу розвитку територій та виборчих прав Секретаріату Кабінету Міністрів В’ячеслав Негода, член делегації України в Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи Віталій Олуйко, голова Всеукраїнської Асоціації сільських та селищних рад Микола Фурсенко.

У резолюції конференції, яку направили до Києва, в одному з головних пунктів наголошується необхідність передбачити перерозподіл коштів у державному бюджеті на наступний рік на користь місцевого самоврядування. Без змін у фінансуванні неможливі інші зміни в розвитку територій, наголошується в документі.

 

Вінницька область.

Фото автора.

Довідково

Упродовж двох останніх років на Вінниччині Стратегію розвитку територіальних громад розробили і затвердили у 92 відсотках місцевих рад (загалом в області налічується 707 сільських, селищних, міських рад). 25 із 27 районів прийняли план стратегічного розвитку на період до 2020 року. До першого липня ц. р. названі документи матимуть всі місцеві ради, міста й райони краю. На основі таких документів сформують обласну стратегію розвитку Вінниччини.

Факт 

Ще 20 угод про співпрацю на рівні територіальних громад вінничани підписали у рамках проведення Міжнародної науково-практичної конференції «Збалансований розвиток громад — основа формування державної стратегії регіонального розвитку до 2020 року» з представниками Грузії, Польщі та Румунії. Загалом на регіональному рівні Вінниччина має понад 200 угод з територіальними громадами майже десяти зарубіжних країн. Вінничани планують мати партнерів у кожній з країн Євросоюзу.

Представники 160 іноземних делегацій взяли участь у міжнародній науково-практичній конференції з питань збалансованого розвитку територій,  що відбулася 17 травня ц. р. у Вінниці.

Голова Вінницької облради Сергій Татусяк ініціював проведення перед початком конференції «Ярмарку інвестиційних проектів територіальних громад».