Її виявили в Петриківському районі Дніпропетровщини члени пошукової організації «Гвардія Дніпро». До цього вважалося, що на території області бобрів немає вже понад шістдесят років.
Як розповів журналістам керівник організації, що займається пошуком останків загиблих солдатів і вивченням історії Павло Ковальов, знахідка була зроблена під час чергового виходу на місця боїв 
273-ї стрілецької дивізії, що захищала Дніпропетровськ протягом 22 днів.
— В одній із маленьких річечок, точніше, на її заболоченій ділянці, я побачив велику кількість стружки розміром як сірникова коробка, що лежала поряд із деревами, — розказав він. — Поруч було безліч повалених дерев (на знімку), на них спостерігалися сліди зубів і пазурів. Біологи повідомили мені, що це бобри.
 
За словами очевидців, колонія довжиною до трьох кілометрів розрослася від двох бобрів, випущених у природні умови ще чверть століття тому. Пошуковців уразило повалене дерево досить великого діаметра, довжиною майже 3,5 метра: з нього були ідеально, майже як верстатом, знято всю кору й гілки.
— Ми багато подорожували річками України і Росії, і кожна територія має свої особливості. Наприклад, на Південному Бузі є безліч чапель, які в нас практично винищені, — каже турист Олег Тамаров. — Тому поява бобрів на Орелі — це сенсація масштабу країни.
Нагадаємо, що бобрів занесено до Червоної книги України.
Дніпропетровська область.
 
Фото ІА «Міст-Дніпро».