Нині багато розповідають про здешевлення ліків за рахунок реанімації вітчизняної фармацевтичної галузі.
Це питання на Сумщині сподівалися вирішити після створення чи реанімації об’єднання комунальних аптек.
Вирушаю по міських аптеках, вивчаю ціни... Візьмемо аскофен. Минулого місяця його найдорожча упаковка з шістьма пігулками коштувала заледве 1,3 гривні, нині — 3,04. Вартість упаковки цитрамону з 10 пігулок зросла з двох гривень і кількох копійок до 2,8 гривні.
— Технологія здорожчання така. Спочатку штучно створюється короткочасний дефіцит тих чи інших ліків або групи ліків, а після їх «раптової» появи хворі вже не дивляться на ціни, — розповідає директор Сумської комунальної аптеки №2 Вікторія Косогова.
— А чим можна пояснити цінову розбіжність між вартістю ліків і медикаментів у більшості комунальних і приватних аптек?
— Власниками багатьох приватних аптек є фізичні особи. Влада часто закриває очі на відсутність у них касових апаратів, мінімальні зарплати працівникам, які власники компенсують преміями в конвертах, звільняє їх від сплати будь-яких внесків до фондів тощо. Наведу приклад: там на одну упаковку ліків, придбаних за накладною, припадає десяток, куплених за готівку. Тож і продають як хочуть, за скільки хочуть і, нерідко, що хочуть.
Про занапащення комунальних аптек на Сумщині, яке значною мірою спровокувало цінове свавілля ліків в регіоні, «Голос України» писав неодноразово. Обласна влада взялася за їхнє відновлення. Позаторік повідомили про створення «Нової фармації Сумщини». Минулого року в Сумах дали путівку в життя черговому обласному новоутворенню — КП «Аптека №178».
— По суті, «модернізація» обмежилася позбавленням усіх комунальних аптек юридичного статусу та перейменуванням багатьох із них в аптечні пункти, — продовжує співрозмовниця. — Оце і всі новації з відновлення комунального аптечного підприємства. Для міського та обласного управлінь охорони здоров’я ми, як і раніше, залишаємось чужими. Тому абсолютна більшість тендерів на закупівлю ліків і досі потрапляє до рук конкурентів.
Що більше знайомився з аптечною ситуацією, то більше переконувався: всім реформаторам ближче приватні аптеки. Проїхався сумськими лікарнями і поліклініками. Побачив там купу приватних аптечних кіосків, однак жодного комунального.
Сумська область.