У місті Вишневе, що під Києвом, сталася надзвичайна подія: напруга в електромережі «підскочила» так, що майже вдвічі перевищила норму. Результат — у квартирах семи дев’ятиповерхівок згоріли всі під’єднані до мережі побутові прилади: холодильники, телевізори, а в декого навіть кімнати зайнялися.
Вечір середи починався звично, пригадує Алла Хомицька, мешканка одного з постраждалих будинків. Вона саме збиралася йти з роботи, коли їй зателефонувала мама. Щось швидко та схвильовано прокричала у слухавку. Зрозуміло було єдине: вдома щось сталося.
— О сьомій годині вечора всі лампочки у квартирі почали блимати та вибухати. Увімкнений телевізор потух, техніка задиміла. Люди відразу повибігали на вулицю. Нас душ двісті-триста зібралося. Почали телефонувати до ЖЕКу, але там ніхто не відповідав. Так само ніхто не піднімав слухавки і у РЕМі. Тільки десь за півгодини відключили світло в будинках, —пригадує Алла Хомицька. — Кілька дев’ятиповерхівок «перекинули» на додатковий трансформатор і протягом години відновили у них електропостачання. У решті будинків світла до 12-ї години ночі не було.
Не відразу зрозумів, що сталося, і Валентин Лямічев: «Вилетіла автоматична пробка, і вимкнувся телевізор. Я спочатку не звернув на це належної уваги. Коли раптом почали стріляти лампочки. Вони розжарювалися до такого стану, що одразу ж тріскали. Телевізор і комп’ютер згоріли. Дружина, щоправда, зорієнтувалась і встигла холодильник від мережі від’єднати. Та найбільше щастя, що ми були вдома, а не поїхали кудись. Тоді б згоріло все».
Тим часом Дмитро, мешканець будинку на вул. Жовтневій, 17, у цей час вийшов на вечірню прогулянку із родиною. Вони саме почали робити ремонт у квартирі. І в одній кімнаті його навіть два місяці тому завершили. Придбали нову техніку, меблі, акваріум... Та, наче на зло, саме ця кімната і стала епіцентром НП (на знімку вгорі). Спочатку зайнялася розетка. Далі — тумбочка, в якій лежали дитячі речі, вигоріла. А акваріум, який стояв на ній, — узагалі закипів та вибухнув. Сто літрів води залили сусідів поверхом нижче.
— Ми з дітьми гуляли. Дружина із меншим піврічним сином залишилася ще на вулиці. А я зі старшим пішов додому. Заходимо, а тут, наче в пеклі: сморід неймовірний, на підлозі — вода з акваріума, щось іскрить, щось шумить, щось димить..., — розповідає Дмитро.
Пожежу, що виникла, почав гасити самотужки. За кілька хвилин приїхали пожежники. Зараз, здається, чоловік і досі не прийшов остаточно до тями. Дружину із дітьми відправив на вимушені «канікули» до бабусі та дідуся. А сам рахує збитки: зіпсована техніка та необхідність переробляти ремонт у своїй і сусідській квартирах. Сподівається, що на все про все вистачить 20 тисяч гривень.
Усі ці «катаклізми» стали наслідком стрибка напруги. Алла Хомицька каже, що коли люди почали спеціальними приладами вимірювати напругу в розетках, ті за позначку в 400 вольт зашкалили. Тепер люди шукають винуватих. «Треба віддати належне міській владі: того ж вечора до нас приїхав заступник міського голови та депутати. У четвер зранку міський голова провів зустріч із нами. Порадив писати заяви, надав юриста нам для консультацій», — каже Алла Хомицька.
Не відмовилися у міськраді прокоментувати ці події і нам. Як розповів перший заступник голови міста Дмитро Василець: «У середу, початок на восьму вечора на ТП 593, яке обслуговує безпосередньо будинки на вулицях Жовтневій та Святошинській, сталося відключення нульової фази. Через це по двох інших фазах пішло велике навантаження, яке майже удвічі перевищило норму: замість 220 — понад 400 вольт. Це трапилось у семи будинках. У деяких подачу електроенергії було відновлено протягом години. У решті — роботи тривали до 1 години ночі». Міський голова створив спеціальну комісію, яка має вивчити причини та наслідки цієї НП. Представники комісії обстежать кожну постраждалу квартиру. Міський чиновник зізнається: компанія, яка здійснює електропостачання будинків, — недержавна, тому і прямого впливу на неї влада міста не має. Та, буцімто, певного порозуміння уже досягнуто. «Вони виступають за те, щоб провести комплексну експертизу. Не безпосередньо свого пункту, який постачає електрику на ці будинки, а хочуть повністю перевірити щитові, внутрішньобудинкову електромережу...».
Можливо, порахувавши, про які суми компенсацій йдеться, в компанії вирішили пошукати шляхи, на кого б перекласти відповідальність, хоча б частково.
Тим часом у ПАТ «АЕС Київобленерго» нам цю ситуацію прокоментували так: «У середу близько сьомої години вечора на одній з наших підстанцій було пошкоджено обладнання через ймовірні перепади напруги. Це наразі з’ясовується. Ми за одну годину відновили електропостачання та подали світло мешканцям будинків. Далі, якщо у мешканців не було світла і виникли певні проблеми, то тут треба дивитись на стан внутрішньобудинкових мереж, за які відповідають ЖЕКи і власники цих будинків. Нині триває аналіз цієї ситуації, працює комісія... Ймовірна причина, чому наше обладнання не витримало і не витримали внутрішньобудинкові мережі, це те, що щойно закінчився опалювальний сезон. І люди почали одночасно використовувати електрообігрівачі. Ані зовнішні, ані тим паче внутрішні будинкові мережі не розраховані на таку потужність. Але це лише попередня інформація. Зараз ситуацію аналізують і робити остаточні висновки зарано». Що ж до питання компенсацій, відповідь була більш ніж очевидна. Мовляв, спочатку ще треба з’ясувати, хто ж в усьому винен.
А мешканці постраждалих будинків здаватись не збираються. Уже консультуються із юристами і готують колективні та індивідуальні судові позови на електропостачальну компанію.
Алла Хомицька.
 
Валентин Лямічев.
 
Перший заступник голови міста Дмитро Василець.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.