Одесити вже давно стурбовані масовою вирубкою зелених насаджень. Так, у січні в районі готелю «Аркадія» невідомими особами було «кастровано» 78 дерев. Городяни вийшли на мітинг, щоб змусити владу знайти винних. Однак у ніч на 12 лютого в районі Гагарінського плато ще десяток дерев впали жертвою сокири.

 

«У мене у дворі, біля площі Академіка Глушка, сусід зрубав під корінь дві старі тополі. Майданчик залив бетоном — під паркування для своєї машини!» — пише одеситка Ірина. І це далеко не всі приклади вандалізму. А от в інспекції із благоустрою нам повідомили, що з порушниками активно борються. «Люди нам телефонують і скаржаться саме на самовільну вирізку, вирубку й пересадження дерев. Ці питання теж належать до благоустрою, але раніше ми могли лише зафіксувати порушення, а тепер можемо написати протокол і спрямувати до прокуратури, розповідають в інспекції.

Яка ж була реакція міської влади на обурення городян нещодавнім варварським знищенням дерев в Аркадії?

Начальник міського управління екології та розвитку рекреаційних зон міської ради Ігор Дербоглав розповів, що найближчим часом буде складено докладну карту зелених зон Одеси і встановлено їхніх орендарів. За його словами, необхідність такої інвентаризації розглядає постійна депутатська комісія міськради з екології та надзвичайних ситуацій.

Чи є потреба в таких діях? Є «Програма розвитку, збереження й відновлення зелених насаджень у місті Одесі на 2009 —2013 рр.». Відповідно до цієї програми в середньому планувалося щорічно виділяти на її реалізацію по 50 мільйонів гривень. У тому числі й на інвентаризацію і паспортизацію зелених зон міста. Тобто інвентаризація й паспортизація дерев в Одесі проведена (відповідно до документів), а головний екологічний чиновник міста заявляє, що вона тільки готується. Найперше запитання: бюджетні гроші на інвентаризацію вже витрачено, а в міськраді тільки готуються до її проведення? Ну хіба це не може не хвилювати одеситів, не зацікавити прокуратуру, фінансову інспекцію?

Депутати міської ради минулого скликання створили комісію з інвентаризації парків, лісопарків, скверів міста. Робочу групу очолював Олексій Гончаренко. З лютого по квітень 2008 року вона досліджувала зелені масиви міста. З’ясувалося, що в обласному центрі 13 парків і 82 сквери. Стало набагато складніше забудувати ці території. Зокрема, запобігли будівництву на Генуезькій, 20, у сквері Жанни Лябурб, по Дерибасівській, 1, на Французькому бульварі, 12, у сквері генерала Ратова.

До речі, завдяки роботі депутатів одесити змогли дізнатися про існування скверів імені професора І.Г. Чумака (Генуезька, 24 А), імені Дмитра Ульянова (Качалова, Полтавська), дендропарку «Студентський» (Левітана, 46-А) і багатьох інших зелених об’єктів, над якими могла зависнути сокира дроворуба.

За норми в 12 квадратних метрів зелених насаджень на людину в Одесі припадає на одного мешканця лише 10. Для порівняння: в Києві — 24 квадратні метри, в Миколаєві — 22, в Донецьку — 19 квадратних метрів.

На території міста розташовано 10 парків—пам’яток садово-паркового місцевого мистецтва, межі більшості з них досі не винесено в натуру. Одеса — єдиний в Україні обласний центр, де до сьогоднішнього дня відсутні технічні паспорти за результатами інвентаризації дерев із подеревною зйомкою. Ця інвентаризація — велика екологічна таємниця Одеської міської ради. І гриф таємності ще довго не знімуть, адже доволі багато залишилося місць, щоб побудувати черговий особняк, ресторан, хатинку. Приклади? Будь ласка: ресторан «Червовий лобстер» у парку Шевченка, житлові будинки в парку Перемоги.

Підсумки роботи комісії було підбито й затверджено, але, однак, Ігор Дербоглав знову збирається її проводити. Для чого? Невже нові зелені насадження з’явилися за два роки й ще не внесені до екологічного реєстру? Або з’явилася можливість пробити нове фінансування?

А ось адреса, що не дає спокою нинішнім товстосумам, — ідеться про земельну ділянку на три гектари, де розташовується Гідрометеорологічний центр Чорного та Азовського морів. Санаторії, будинки відпочинку, пансіонати в Одесі вже практично знищено.

«Зелена тема» — це те, що хвилює всіх, хто живе в Одесі. Це — наше море, наші пляжі й схили, наші парки й сквери, наші тихі куточки, де ми любимо відпочивати. Але «зелена тема» часто стає «зеленою» для тих, хто не має проблем із валютою, — всюдиходом, який відкриває двері в найвищі кабінети. І вони теж хочуть вважати «своїми» і пляжі, і море, і схили.

Нагадаю історію з 2011 року. На порядку денному восьмої сесії Одеської міської ради значився розгляд понад 300 питань. Більшість із них мало, швидше, формальний характер — перейменування назв установ, ліквідація комунальних підприємств. Але були й такі, рішення й обговорення яких одесити чекають роками. Ідеться про так звану «зелену тему».

Виборці були шоковані звісткою про те, що за пропозицією депутата-регіонала, в нещодавньому минулому активного члена Народної партії, Олексія Косьмина голосування питань порядку денного повинно проходити без обговорення. Парадоксально? Ні, така практика, на жаль, стає нормою діяльності нинішнього складу міськради, більшість в якій становить фракція Партії регіонів. На сесії у квітні з такою ініціативою виступив міський голова Олексій Костусєв. Свою пропозицію він мотивував тим, що депутати квапляться роз’їхатися на травневі канікули і сесію необхідно провести у прискореному темпі. І провели.

Без обговорення на сесії, про яку йде мова, депутати-регіонали, з урахуванням їх більшості, провалили проект «чужого» рішення про введення мораторію на будівництво в парках і скверах міста до визначення меж зелених зон. Не підтримала фракція Партії регіонів і пропозицію повернути одеським морським схилам — від парку імені Шевченка до 16-ї станції Великого Фонтана — статус парку під назвою «Ювілейний». Ну хіба це не охоронна грамота для дроворубів і земельних загарбників!

Так, зелене вбрання Одеси сьогодні, скажемо відверто, постаріло. В історичній частині міста 40 відсотків дерев перебуває в аварійному стані, 90 відсотків вимагає підрізування й формування крони. Але хіба це може служити підставою для екологічного геноциду стосовно дерев, чагарників, зелених насаджень?

***

Насамкінець невелика цитата. Поміщиця Любов Андріївна Раневська в п’єсі Антона Павловича Чехова каже такі слова: «О саде мій! Після темної негожої осені й холодної зими знову ти молодий, сповнений щастя, ангели небесні не покинули тебе». П’єса називалася «Вишневий сад». А розташовувався цей вишневий сад, що став прототипом головного героя п’єси, наприкінці вулиці Торговельної в Одесі. Сад той вирубали. А останній рядок Антона Павловича Чехова із п’єси «Вишневий сад» звучить так: «Настає тиша, і тільки чути, як далеко в саду сокирою стукають по дереву». Зрештою, хтось мусить зупинити цю сокиру, що знищує нашу Одесу.

Одеса.

 

Шкоду природі завдати можна — перемогти не можна

Є список одеських дерев-довгожителів. Донедавна в ньому було 30 позицій. На останній сесії зі списку ботанічних пам’яток природи місцевого значення було виключено «В’яз гладкий», що зростав на вулиці Генерала Плієва, 2. Дерево вичерпало свій життєвий ресурс і згасло. Я, як людина, скажемо так, допитлива, вирішив довідатися, як живуть довгожителі зі світу одеських дерев? Для більшості з них час не владний: і крони густі, і стовбури потужні. Не вдалося розшукати «Дуб білий» (інв. №84) і «Дуб звичайний» 2 шт. (інв. №85). Ці дерева відповідно до офіційних документів «прописані» в Обсерваторному провулку, 6. Так принаймні стверджують чиновники. Не знайшов дубів. За цією адресою значиться елітний житловий будинок. А старожили розповіли, що дуби було вирубано ще кілька років тому. Але відтоді їхньою долею ніхто не цікавився й тому вони кочують з одного документа в іншій. От і виходить: документ є, а дерева немає.

На останній сесії міської ради 19 лютого 2013 року депутати міськради прийняли звернення на адресу Прем’єр-міністра України Миколи Азарова із пропозицією збільшити штрафи до порушників не менш як до тисячі неоподатковуваних мінімумів і внести зміни до постанови Кабінету Міністрів №599 від 08.02.1999 р., передбачити відповідні зміни в Кодексі адміністративних правопорушень.

І до ворожки можна не ходити, щоб бути впевненим: Кабінет Міністрів України знехтує цим зверненням. Чому? Просто такої постанови Кабміну з таким номером і датою «8.02.1999 р.» не існує. Постанову Кабінету Міністрів, котру депутати міської ради просять відкоригувати, було прийнято «08 квітня», а не «08 лютого» як проголосували одеські обранці.

ФАКТ

 

В історичному центрі Одеси 40 відсотків дерев потребують негайного порятунку.

Загальна площа зелених насаджень міста становить 5400 гектарів.

Орієнтовна площа зелених насаджень загальноміського користування — 1043,4 гектара.

Тут зареєстровано 29 ботанічних пам’яток місцевого значення.

ФАКТ

На карті міста місць, де зяють рвані зелені рани, набагато більше, ніж зелених плям. На 16-й станції Великого Фонтана зрубано понад 40 дерев, ще 430 готується до знищення, на 7-й станції Чорноморської дороги вирубано тополі, на вулиці Макаренка зникло більш як 50 дерев, у ці дні рубають дерева в селищі Нафтовиків. На 12-й станції Великого Фонтана біля моря знищено цілий гай.

 

 

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.