З 15 по 31 березня в Дніпропетровську працюватиме унікальна виставка з фондів Інституту археології НАН України «Золота Скіфія». Більшість експонатів зроблено із золота. Відвідувачі зможуть побачити унікальні прикраси, зброю, предмети побуту кочового народу. Усього на виставці буде презентовано близько 1500 предметів.

Як розповіла директор Дніпропетровського національного історичного музею імені Д. Яворницького Надія Капустіна, скіфи з’явилися на історичній арені в 5—6 століттях до нашої ери. Центром Великої Скіфії була Катеринославська губернія, нині Дніпропетровська область. На жаль, у дореволюційний час усі знайдені під час розкопок коштовні вироби із золота та кістки відправляли в царські запасники, зараз це — Ермітаж.

— В Ермітажі зберігається дуже багато предметів родом з нашої області, — зазначила Надія Іванівна. — А в 60-ті роки розкопки тут активно проводив Інститут археології, і, звичайно, знайдені предмети залишалися вже в його запасниках. Як правило, цей інститут разом з Музеєм історичних коштовностей проводив виставки за кордоном. Про таку експозицію в Дніпропетровську ми мріяли з 2009-го».

Допомогла з реалізацією проекту обласна влада. За її сприяння колекція вже прибула в історичний музей міста. Напередодні відкриття виставки відбудеться круглий стіл, за яким зберуться археологи, вчені, працівники музеїв.

Експонати доповнюватимуться відеорядом, щоб усі змогли їх детально роздивитися.

— У музеї працює нова система сигналізації, а під час виставки для її охорони до роботи залучать додаткові сили, — каже директор музею. — Ми цілком готові гарантувати безпеку цієї унікальної колекції.

На думку старшого наукового співробітника музею Лариси Чурилової, багато предметів виставлятимуться в Україні вперше. 

Зокрема, срібні з позолотою фалари із зображенням подвигів молодого Геракла, ритуальні посудини, поверхня яких прикрашена орнаментом у звіриному стилі, чаша із зображеннями чотирьох коней. Не кажучи вже про тисячі орнаментованих золотих пластин.

Розкопки на території Дніпропетровщини велися й у незалежній Україні. Наприклад, в 2007 році були досліджені курган Близнюк-2, Царський курган, де знайшли кістяні пластини з антропоморфними зображеннями на еллінську тему, наконечники стріл, кінську збрую й інші предмети.

 

Дніпропетровська область.