У Донецьку закликали до захисту... вовків. Всеукраїнський рух проти винищування цього хижака зародився у стінах Київського еколого-культурного центру, директор якого Володимир Борейко, опираючись на суто наукові дані, стверджує, що в Україні, Росії та Білорусі сірий мешканець безпідставно знищується.

 

Еколог хоче на законодавчому рівні вилучити вовка зі списку шкідливих тварин. А поки що відповідно до Закону України «Про мисливське господарство й полювання» до 2010 року дозволявся цілорічний відстріл цієї тварини. Столичний гість нагадав: вовків занесено до Міжнародних та Європейських червоних книг, однак Україна у природоохоронній роботі значно відстає.

Комусь на руку перекручування фактів

— Антивовчі настрої ненаукові, негуманні, протиприродні. Відстріл вовків ведеться навіть у заповідниках і національних парках. На жаль, часто підтримують і до деякої міри нав’язують таку неекологічну етику українські ЗМІ. У Донбасі публікацій проти вовків було торік найбільше — 120!

Розслідування показали: ґрунтувалися вони на одній думці — мисливців, які завжди стверджують, що вовки небезпечні, що їх треба винищувати. Як з’ясувалося, у всіх випадках, про які згадувала преса, налякали людей не вовки, а собаки. А представники товариства мисливців і рибалок просто «перевели стрілки» на сіроманців.

Однак аналіз харчування цього звіра, проведений ученими, показав, що основним кормом для нього є полівка, інші дрібні гризуни. Що стосується поширення сказу, котрий поголос приписує теж вовкові, то, за результатами наукових досліджень, рекордсменами у цьому виявилися лисиці — на них припадає 60 відсотків випадків зараження. У 30 відсотках випадків перенесення інфекції виявилася винна велика рогата і дрібна домашня худоба, у 20 відсотках — бродячі собаки, і лише в 0,5 відсотка випадків зараження сказом спровокували вовки. Достеменно відомо, що саме сірі красені є головними помічниками ветслужби в боротьбі із заразною хворобою тварин і людини: адже, крім гризунів, вони поїдають ослаблених бродячих собак і лисиць.

Володимир Борейко також розповів, що у вовчих зграях діє природний механізм саморегуляції.

Вигляд ватажка-подранка дезорганізує

Директор Національного природного парку «Меотида» Геннадій Молодан, начальник відділу Державної екологічної інспекції в Донецькій області Олександр Первак, активіст Красноармійського відділення Всеукраїнської екологічної ліги Олексій Бурковський розповіли журналістам, наскільки привабливий вовк як хутровий трофей, тому полювання на нього не припиняється. До того ж убивають не лише з мисливської рушниці. На сірих ставлять капкани, натягають петлі-пастки, навіть підкидають отруту.

Тим часом у Польщі, що виконує положення Бернської конвенції про охорону диких фауни і флори та природних середовищ існування в Європі, навіть охороняють вовчі лігвища й шляхи переміщення зграй. Водночас в Україні, як розповів Олександр Первак, щоб хоч якось виправдати відстріли вовків, що не припиняються, дані про кількість їх дуже завищують працівники товариств мисливців і рибалок.

— Після змін у законі, що з’явилися в 2010 році, вовк отримав статус так званого частково мисливського виду тварини. Прописали терміни полювання на нього — жовтень—лютий. Тобто звір уже отримав якийсь захист у вигляді обмеження термінів відстрілу, але, спекулюючи на інформації про вовчі зграї, що нібито занадто розплодилися, й загрозу для людей, мисливці не обмежують себе трьома місяцями полювання. Етика українських полювання й мисливця на надто низькому рівні, — журиться представник обласної держекоінспекції.

Кількість дичини зростає, а сірий дедалі винуватий...

— Звинувачення вовка в тому, що через нього в мисливських угіддях немає дичини, помилкові, — стверджує Олександр Первак. — У Донецькій області протягом десяти років відзначається стійка динаміка зростання популяцій кабана, козулі, лося, зайця. А заселеність української території вовками, за офіційним даними, досить статична.

Однак фахівці щоразу кажуть про те, що облік тварин на ділянках — справа досить неточна, в Україні досі немає єдиних науково обґрунтованих, експериментально вивірених правил того, як полічити дику фауну. Це привносить значні неточності в оцінку стану мисливських угідь і всієї екосистеми країни. Та ще й згубна багаторічна тенденція навмисно перебільшувати для офіційної статистики кількість вовків, що населяють угіддя...

 

Донецька область.

Фотокопія знімка Київського еколого-культурного центру.

ЦИФРА

У 2012 році із зареєстрованих у Донецькій області 376 вовків 232 особини було відстріляно.

Дорослий вовк — розумний, сильний і... беззахисний.