Начальник Державної екологічної інспекції в Закарпатській області Сергій Рішко на нещодавній зустрічі з журналістами розповів, як його відомство бореться з порушниками природоохоронних законів. За його словами, впродовж року загальна сума збитків, що їх завдали природі, становить 4 671 363 гривні. Про найчутливіше питання — незаконні рубки дерев — керівник сказав: «Негативно відзначилася Тячівська філія «Закарпатагролісу», де ми проводили перевірки на вимогу прокуратури. Перевіряли також законність вирубок в ужгородському Боздоському парку. Виявлено рубку цінних порід (платан, дуб), чим завдано шкоди на 44 тисячі гривень. 
Не менш актуальним для краю залишається утилізація сміття. 
— Кілька разів ми стикалися із проблемою, коли інвестори хотіли облаштувати полігони, заводи з переробки сміття, проте наражалися на громадський спротив. Такі ситуації були у Виноградівському та Іршавському районах. Урешті, вдалося знайти компроміс, проте було змарновано багато часу, — резюмував Сергій Рішко.
Досягненням він назвав і вивезення із Закарпаття небезпечних відходів. Із липня по листопад 2011 року з області на утилізацію вивезено 177 тонн небезпечних хімзасобів. Торік — ще 109 тонн. Звичайно, це все добре. Однак скільки ще залишається невиявлених порушень — насамперед щодо забруднення потоків і річок в їхніх верхніх течіях побутовими домашніми стоками, — сказати важко. А перевірки інспекторів туди не доходять або через брак часу, або через некомпетентність чи байдужість. Хоча жителі всіх районних і обласного центрів, розташованих нижче за течією, споживають саме ту воду з гір. Щоправда, сподіватимемося, що хоч якось очищену.
 
Ужгород.
ДОВІДКОВО
Торік Державною екологічною інспекцією у Закарпатській області перевірено 1 113 суб’єктів господарювання. Проведено 212 перевірок місцевих органів виконавчої влади та самоврядування, 107 фізичних осіб та громадських організацій.  За матеріалами інспекційних перевірок порушено 5 кримінальних справ.