В холодну пору року і особливо при зміні температур часто виникають простудні захворювання. Уникнути хвороби допоможуть: фізична культура, закалювання організму та регулярні прогулянки на свіжому повітрі. Але якщо застуда таки не оминула, то у пригоді може стати підбіл звичайний, у народі його називають мати-й-мачуха. Ця рослина має протизапальну, потогінну, відхаркувальну, дезінфікуючу та обволікаючу дії. Лікарськими формами підбілу є напари, настої, відвари, порошок і сік.

Напар: 2 чайні ложки подрібненого листя підбілу кладуть у термос, заливають 400 мл окропу, настоюють 20 хв., проціджують і п’ють гарячим по стакану вранці та перед сном з медом або цукром.

Настій: 2 столові ложки подрібненої сировини кладуть в емальований посуд, заливають 400 мл окропу, накривають кришкою і ставлять на водяну баню на 15 хв., охолоджують за кімнатної температури, проціджують, сировину віджимають. Об’єм отриманого настою доводять кип’яченою водою до 100 мл. 

Приймають теплим по півсклянки 2-3 рази на день за годину до їди як відхаркувальний засіб.

Відвар: 2 столові ложки сировини заливають 400 мл води, кип’ятять хвилину, настоюють годину, проціджують. Приймають по 100 мл тричі на день до їди.

При сильному кашлі та задусі вживають тричі на день по 1/3 чайної ложки порошку підбілу за 30 хв. до їди, запиваючи гарячим молоком або водою.

Багато фітотерапевтів вважають, що ефективним при лікуванні простудних захворювань є свіжий сік, віджатий із попередньо пропущеного через м’ясорубку листя. Перед вживанням його розводять водою (1:1), кип’ятять 2—3 хвилини і приймають по 1 столовій ложці тричі на день після їди. Як стверджують народні цілителі, сік ефективно діє при туберкульозі легень на початку захворювання. Його також закапують у ніс при нежитю.

Але перш ніж почати самостійне лікування, обов’язково порадьтеся зі своїм лікарем.

Володимир БІЛЕНКО, завідувач навчальної лабораторії лікарських рослин Національного університету біоресурсів і природокористування України.

Фото з домашнього альбому автора.