Жителі Комсомольського, що за годину їзди від Харкова, ризикують будь-якого дня залишитися без тепла. І це незважаючи на те, що система опалення селища підключена до найбільшої в регіоні Зміївської теплоелектростанції.

Місцеві депутати звернулися до Верховної Ради, Кабінету Міністрів і Харківської облдержадміністрації із проханням допомогти запобігти лиху.

Справа в тому, що населений пункт, у якому проживає 15 тис. жителів, може одержувати тепло тільки від Зміївської ТЕС. Інші варіанти — не передбачені. На станції зараз проблеми з вугіллям. Навіть невеликий запас палива дає змогу підтримувати роботу «на малих оборотах» і станції, і теплоцентралі. Але прийняте нещодавно рішення запустити п’ять енергоблоків, стрімко скорочують запаси чорного золота. За таких темпів споживання його вистачить на кілька днів. 

І якщо станція зупиниться, тепло в селище перестане подаватися, труби замерзнуть.

«Проблему можна розв’язати, — каже голова Комсомольської селищної ради Дмитро Діхтярь, — відключивши зайві енергоблоки або збільшивши ліміт споживання газу для ТЕС. Якщо немає вугілля, то роботу одного енергоблоку цілком можна забезпечити, подаючи до 80% газу. Адже ТЕС будувалася для роботи на газі Шебелинського родовища, а на вугілля перейшла тільки після того, як поменшали обсяги видобутку блакитного палива. Зрозуміло, що рішення запустити п’ять енергоблоків було прийнято у зв’язку з дефіцитом електроенергії. Але, можливо, краще залишити кілька вулиць без світла, ніж ціле селище без тепла».

У той же час споживання електроенергії в останні дні на Харківщині скоротилося на 35 відсотків. Тут почалися віялові відключення деяких підприємств і об’єктів соціальної сфери.

Харків.