До редакції «Голосу України» зателефонувала пенсіонерка Світлана Миколаївна із проханням допомогти забезпечити її подругу... трамадолом.

І розповіла історію хвороби своєї знайомої, яку ми хочемо, щоб почули у вітчизняному МОЗ.

Розповідь Світлана Миколаївна розпочала словами: «Моїй подрузі 60 років, але вона ще жива...».

...Людмила Омелянівна мешкає в Бучі Київської області одна. В неї саркома четвертої стадії (рак кістки). Ось уже півроку жінка не піднімається з ліжка. Може лежати вона тільки на животі, зазнаючи жахливого болю. Родичі подбала про її побут, найняли доглядальницю. До Людмили Омелянівні приходить соціальний працівник. До 1 січня цього року регулярно приїжджала «швидка» — робила знеболювальні уколи. А перед Новим роком пенсіонерку відвідала дільничний терапевт і повідомила, що у зв’язку з реформою «Швидкої допомоги» її переводять «на уколи» до поліклініки. Мовляв, «швидка» вже не приїжджатиме колоти морфін. А поліклініка поки що не готова виконувати ці функції. Людмилі Омелянівні запропонували лягти до лікарні, де в умовах стаціонару їй зможуть робити знеболювальні «наркотичні» ін’єкції. Але пацієнтка відмовилася, побоюючись транспортування. Її кістки настільки крихкі, що хвора не може навіть повернутися в ліжку.

«Замість морфіну їй спочатку давали трамадол, — згадує Світлана Миколаївна. — Потім він закінчився. Я телефонувала й у поліклініку, й онкологічній медсестрі. Ніхто не відмовляє, але просять зважити на їхнє становище. Мовляв, медикаментів немає. От і бігають з порожніми руками. Давали Людмилі Омелянівні налбулфін і баралгітас, але це дуже слабкі препарати — не допомагають. Вона лежить і виє від болю. Допоможіть хоч хто-небудь!»

Коли верстався номер, ми ще раз зв’язалися зі Світланою Миколаївною й вона розповіла, що «вчора до її подруги все-таки прийшли і вкололи знеболювальне. Обіцяли сьогодні принести трамадол, але поки що ніхто не приходив». Мовляв, при поліклініці нині створюють невідкладну допомогу. Потрібен час для отримання відповідної ліцензії. Та й із кадрами проблема — через маленькі зарплати.
 
ДОСЛІВНО
 
Міністр охорони здоров’я Раїса БОГАТИРЬОВА заявила під час селекторної наради з питань реалізації положень Закону України «Про екстрену медичну допомогу» 16 січня:
«Сьогодні немає жодних проблем стосовно забезпечення й використання бригадами «швидкої допомоги», які вже працюють у новому статусі, наркотичних засобів».
Пані Богатирьова повідомила, що на період реорганізації наявні ліцензії на спецпрепарати продовжено на три місяці. А для їхнього зберігання представники екстреної медицини можуть використовувати спеціальні приміщення в медзакладах.
 
P.S. Ось конкретний приклад непродуманості й антигуманності реформ у медицині. Від таких нововведень, здійснених чи то для галочки, чи то для економії бюджету, в прямому сенсі страждають люди. Цієї ситуації могло б і не бути, якби реорганізацію провели вчасно, підготували всі підзаконні акти, грамотно підійшли до створення структури, що виконує функції «швидкої», від яких вона за новим законом звільняється. Хто відповість за нелюдські страждання онкохворої самотньої пенсіонерки? У цивілізованих країнах цією справою вже займався б суд.