Безпеку донорської крові гарантують лікарі в Івано-Франківську. Обласна станція переливання крові стала другим медичним закладом в Україні, що використовуватиме інактиватор вірусів. Відтепер час обробки (знезараження) однієї дози будь-якого компонента крові займатиме лише 15 хвилин. Аналогічне обладнання наразі працює лише в Київській області.
Головний лікар станції Ігор Дожджанюк зазначив, що апарат дасть змогу знищувати в донорській крові практично всі віруси, включаючи ВІЛ та гепатити, навіть ті, які неможливо діагностувати на ранніх стадіях.
Така апаратура дуже потрібна. Адже в комплексному лікуванні важкохворих часто застосовують переливання компонентів крові — плазми, еритроцитів, тромбоцитів. Водночас існує реальна загроза підхопити віруси. За даними головного спеціаліста Міністерства охорони здоров’я України з гематології та трансфузіології професора В. Новака, в нашій державі найвища у світі інфікованість донорської крові: ВІЛ — 112—140 випадків на 100 тисяч донацій.
Тепер донорську кров на Прикарпатті можна буде використовувати в повному обсязі, без остраху за життя та здоров’я пацієнтів. До того ж у майбутньому станція переливання крові зможе цілком відмовитися від карантинізації плазми, яка триває майже півроку і потребує значних затрат.
На придбання згаданого апарата з обласного бюджету виділено 1 мільйон 300 тисяч гривень.
Івано-Франківськ.