З 1 січня набув чинності Закон «Про екстрену медичну допомогу». Документ чітко регламентує процедуру надання невідкладної допомоги від дзвінка на «103» аж до доправлення хворого у медичний заклад. Закон зобов’язує громадян та підприємства всіляко сприяти працівникам «швидкої».

Відтепер, якщо перехожий бачить на вулиці людину в критичному стані, він зобов’язаний зателефонувати на номер «швидкої» «103» або за загальним номером екстреної допомоги «112». Відповідальності за нехтування цим обов’язком законом не передбачено, як і немає відповідальності за байдужість до чужого горя. Утім, така норма в законі не є зайвою, оскільки слугує дороговказом — як чинити в екстрених ситуаціях.

Допомога людині, якій стало зле у громадському місці, відтепер справа кожного: водія, що проїжджає поруч, підприємця, який здійснює торгівлю в кіоску, офісного працівника, котрий працює неподалік, службовця із сусідньої установи — на кожному з них лежить обов’язок викликати «швидку», а за можливості безкоштовно надати транспорт для доправлення хворого до лікарні.

Закон визначає коло осіб, які зобов’язані надавати першу медичну допомогу. Це провідники на залізниці та бортпровідники, міліціонери та пожежники. Якщо побачили людину, що потребує екстреної допомоги, звертайтеся до найближчої аптеки — фармацевти також належать до категорії осіб, які зобов’язані вміти та бути готовими надавати першу медичну допомогу.

Закон покладає додаткову відповідальність і на приватні медичні установи. Відтепер, якщо бригада «швидкої» не встигає доставити хворого до державної клініки, вона має право зупинитися біля будь-якого приватного лікувального закладу та скористатися його обладнанням і допомогою лікарського персоналу.