Сьогодні — День працівників статистики України

Кожна галузь охоплює якийсь один сегмент життя і діяльності суспільства. І лише статистика знає все: від розвитку економіки до демографії.

Цю скарбницю знань не зачинено у службові сейфи і не сховано під грифи «Секретно»: інформацію Державної служби статистики використовують органи влади, науковці і звичайні, далекі від високих посад і вчених рангів, люди. Потрібна вона і нам, журналістам, як додатковий переконливий факт, що посилює авторські висновки.

Голова Держкомстату Олександр Осауленко (на знімку) розповів «Голосу України», що відомство проводить спостереження за 35 розділами економічної, соціальної, демографічної, екологічної та інших галузей статистики. За підсумками роботи минулого року фахівці опрацювали 15,3 мільйона первинних звітів. Навантаження на одного працівника, який займався збиранням та обробленням державної статистичної звітності, становило близько три тисяч звітів на рік або в середньому 11—12 звітів протягом одного робочого дня.

Для інформування громадськості про економічну, соціальну, демографічну та екологічну ситуації в країні та регіонах у 2012 році тут підготовлено понад 9,5 тисячі статистичних бюлетенів, майже 1 тисячу статистичних збірників, 40 тисяч експрес-випусків і 1,5 тисячі доповідей.

Складаючи портрет «середньостатистичного статистика», можна сказати, що це жінка віком близько сорока років, яка має повну вищу економічну освіту, працює в системі статистики понад 13 років, любить цифри та вміє ними оперувати, відповідальна, пунктуальна, уважна, пишається своєю роботою та є патріотом України.

Загалом людей, які професійно займаються статистикою, в країні дуже багато — вони працюють майже в усіх галузях економіки. Кожен майбутній економіст, а також фінансист, бухгалтер, аудитор, товарознавець, маркетолог обов’язково вивчає статистику, і якщо знання економічної теорії дає фахівцю професійну базу, то обізнаність у прикладному предметі озброює його інструментом для аналізу процесів в економіці, прогнозу їхнього розвитку та уникнення небажаних ризиків.

Вищу освіту за спеціальностями «Прикладна статистика» та «Економічна статистика» можна здобути у десяти вищих навчальних закладах України. Серед них і Національна академія статистики, обліку та аудиту, яка готує фахівців вищої кваліфікації саме для роботи в органах державної статистики.

Вл. інф.

ЦИФРИ

Традиційно серед працівників органів державної статистики переважають жінки (93%). Як правило, посади керівників різних рівнів обіймають також саме представниці слабкої статі (88%), спеціалістів (95%). Повну вищу освіту мають 85% співробітників. Також тут працюють 324 магістри державного управління, 144 кандидати і 42 доктори наук.