Довільне буріння свердловин загрожує катастрофічним забрудненням підземних вод. Про це на конференції майже одноголосно заявили деякі експерти.
Так, учений в галузі геології доктор технічних наук Євген Яковлєв категорично проти дозволу добувати підземні води для власних потреб обсягом до300 м3/добу без спеціального дозволу на користування надрами.
— Це відкриває такі перегони стосовно буріння свердловин, що кожна з них може стати додатковим джерелом забруднення підземних вод, — підкреслив учений.
За його словами, потрібно вдосконалити постанови уряду, що дозволяють бурити свердловини обсягом до 300 м3/добу в частині користування, також необхідно провести обстеження навчального фонду і вдосконалити моніторинг.
«Має бути облік свердловин і водночас повинна бути вдосконалена процедура видачі ліцензій — дозволів на буріння свердловин», — вважає Є. Яковлєв.
На думку експертів, треба шукати й додаткові заходи, що охороняють підземні води від забруднення.
А поки що, за наявними і далеко не точними даними, на сьогоднішній день на території України пробурено майже 1000 свердловин. Учені стверджують: ми вже втратили близько 15 відсотків прісних підземних вод.
— На прикладах регіонів Донбасу й Закарпаття ми бачимо, що там, де втрачено підземні води, життя немає, підкреслює Євген Яковлєв. Він також уважає, що заходи із встановлення лічильників на свердловини й колодязі — це вчасний крок. Ще одним запобіжником міг би стати обов’язковий облік обсягів води, що добувається з артезіанських свердловин для осіб, які використовують воду для отримання прибутку.
«Потрібні прилади обліку, контроль над ресурсами й рентні платежі», — так вважає директор Інституту міста Олександр Сергієнко. Але такі платежі без комплексної програми нічого не дадуть. До питання введення плати за воду з артезіанських свердловин не можна підходити однозначно, впевнений О. Сергієнко. Хтось бурить свердловину, щоб забезпечити родину водою, а хтось наливає собі ставок. Тому потрібно враховувати, в яких обсягах використовується вода. А для цього потрібні прилади обліку, і тільки потім — податки. Якщо уряд розуміє, що нескінченно вводити податки не можна, то він замислиться над цим питанням, упевнений він. Хоча, за словами експерта, та економічна ситуація, в якій нині перебуває Україна, може штовхати уряд на прийняття будь-яких зборів.
А на запитання журналістів, на який період українцям вистачить води, вчені назвали два варіанти.
Може вистачити навічно якщо:
— буде чистий ґрунт, через який вона проходить;
— якщо в річки не скидатимуть неочищені стоки;
— якщо впорядкувати систему водопостачання, ліквідувавши витік води через діряві труби тощо;
— якщо розділити воду на технічну й для питних потреб;
— якщо підвищити екологічну культуру наших громадян.
А якщо не буде комплексного підходу й рухатимемося колишніми темпами, то за 30 років можемо підійти впритул до загрози національної безпеки. І це за того, що найбільші загрози перед людством — це енергетична безпека, продовольча безпека й загроза залишитися без якісної питної води. До речі, багато регіонів України вже нині відчувають нестачу живильної вологи, і ситуація тільки погіршується.