30 листопада минає рік від часу жорстокого розгону «Беркутом» студентського Євромайдану, що, власне, поклало початок Революції Гідності. Однак досі не названо імен винуватців — тих, хто давав накази бити беззбройних молодих людей, котрі вийшли висловити свою громадянську позицію, не завершено розслідування кримінальних справ, а багато які з них взагалі вже закриті. Новобраний парламент усе-таки намагатиметься розставити всі крапки над «і» — у Верховній Раді запропоновано створити Тимчасову слідчу комісію з питань притягнення до відповідальності осіб, причетних до злочинів під час Євромайдану.

Народний депутат України Ігор Луценко (фракція «Батьківщина»), котрий виступив ініціатором створення ТСК, зауважує, що причини того, що досі не знайдено винних, комплексні. Новообраний парламентарій усвідомлює, що парламентська комісія не зможе розслідувати злочини, тобто підміняти роботу правоохоронних органів, не маючи на це повноважень, однак законодавці можуть контролювати тих, хто за законом має завершити розслідування. «Бо покриття злочинів чи бездіяльність — теж злочини», — зазначає І. Луценко і пропонує долучитися до роботи ТСК тим колегам-депутатам із різних фракцій, котрі були безпосередніми учасниками буремних подій чи в котрих на Майдані загинули або постраждали побратими.

Минув рік від початку Майдану, однак і громадськість, і парламентарії із жалем констатують, що за цей час фактично нічого не змінилося. Прийшла нова влада, нове керівництво правоохоронних органів, однак запитань досі більше, ніж відповідей. Співкоординатор Громадського сектору Євромайдану Олег Слабоспицький стверджує, що правоохоронці занижують дані про кількість загиблих, постраждалих і зниклих безвісти учасників акцій протесту. За його даними, 20 листопада під час обстрілу на вулиці Інститутській загинули 99 людей (котрих нарекли Небесною Сотнею), тоді як за офіційною статистикою — 77. Досить дивною є і ситуація із зниклими безвісти на Майдані — Генеральна прокуратура в офіційній відповіді на запит О. Слабоспицького повідомила, що у провадженні органів внутрішніх справ досі перебуває лише два кримінальні провадження за фактом безвісного зникнення двох осіб. «МВС киває на Генпрокуратуру, Генпрокуратура — на МВС, а СБУ за цим спостерігає», — так прокоментував ситуацію адвокат Віталій Титич, котрий захищає інтереси постраждалих та родин загиблих під час Євромайдану. А депутат Ігор Луценко додав: «Ще за часів Януковича був судовий позов щодо неправомірних дій працівників міліції 30 листопада. Відколи до МВС прийшов Аваков, позиція не змінилася: представники МВС у суді досі стверджують, що працівники міліції діяли в рамках закону». Парламентарій звернувся до громадських активістів із проханням не припиняти тиск і долучатися до роботи ТСК, адже інакше комісія буде безсила.

А в ніч на 30 листопада на Майдані Незалежності в Києві планується проведення пам’ятної акції за участю учасників подій річної давнини, передусім студентів — про це повідомила активістка Євромайдану співачка Руслана Лижичко. За її словами, символічна акція має привернути увагу до того, що винних за криваві злочини на Майдані досі не покарано.