Соратник опального екс-губернатора Харківської області Олександр Мотилевський, який входив до керівництва АТ «Інвестор», покінчив життя самогубством, викинувшись з балкона власної квартири... Ця трагічна новина стала  головною навколополітичною темою провідних ЗМІ країни.

Але спочатку сумна звістка з’явилася на особистій сторінці у «Facebook» власника «Інвестора» і колишнього голови Харківської облдержадміністрації Арсена Авакова. «Учора покінчив з життям Олександр Мотилевський, який зовсім недавно очолював правління АТ «Інвестор». Людина не витримала натиску обставин. І хоча після року пресингу з травня він уже не працював у компанії, спокою йому не дали. Допити в УБОЗі, погрози й тиск вивели людину із себе, — написав Аваков. — Він викинувся з вікна своєї квартири, коли сім’ї не було вдома. Кажуть, залишив записку — ображений на усіх за те, що у тяжку хвилину покинули його спілкуватися з негідниками».

У Головному управлінні МВС України в Харківській області підтвердили: 31 жовтня о 13.00 у будинку по вул. Академіка Павлова було знайдено тіло 45-річного харків’янина Мотилевського.

Олександр Мотилевський в АТ «Інвестор» обіймав посаду заступника голови правління, а з вересня 2011-го по травень 2012 року — в. о. голови правління. Відносно керівників АТ «Інвестор» було порушено кримінальну справу. Деяких із них, зокрема, колишнього голову правління Андрія Переєденка, затримано й вони перебувають у СІЗО. Заступника голови наглядової ради «Інвестора» Геннадія Гаєвого оголошено в розшук.

1 листопада начальник слідчого управління ГУ МВС України в Харківській області Зіновій Галаван заявив, що за фактом самогубства Олександра Мотилевського порушено кримінальну справу за ст. 120 Кримінального кодексу України (доведення до самогубства).

Знайдено п’ять передсмертних записок загиблого. Одна з них називається «Сага про людей і нелюдів». У ній, за словами Галавана, згадується Арсен Аваков: Мотилевський пише про жадібність Авакова і про те, що він покинув людей у тяжку хвилину.

— Ця записка стала підставою для порушення кримінальної справи, — каже З. Галаван. — Чому? Він назвав записку «Сага про людей і нелюдів. Харків 31 жовтня 2012 року». Дещо зачитаю: «Не вкладається у моїй голові те, що зробив Аваков Арсен Борисович. Бог йому суддя. Як можна було підставити велику кількість своїх співробітників і не вирішити питань?! Його кугутство і жадібність до грошей, на жаль, беруть верх над шляхетністю і почуттям відповідальності».

З. Галаван також підкреслив, що повідомлення Авакова в Інтернеті про те, що у самогубстві Мотилевського винні правоохоронні органи, не має підстав, оскільки загиблого не викликали на допити й не проводили відносно нього слідчих дій.

З. Галаван відзначив, що у цій справі можуть допитати А. Авакова. У той же час начальник слідчого управління не уточнив, чи не згадано в записці інші прізвища. 

Перед тим, як викинутися з вікна, Мотилевський намагався порізати собі руки ножем. Ніж знайдено. Крім того, загиблий підставив табуретку до балкона, з якого викинувся. У слідства немає сумнівів, що це було самогубство.

За справою вже назначено низку експертиз. Харківська міліція планує звернутися по правову допомогу до правоохоронних органів Італії, щоб допитати Авакова.

Трагічну подію в Харкові часто коментують, у тому числі й представники влади. Зокрема, Харківський міський голова Геннадій Кернес сказав, що Аваков завжди відзначався своїм цинічним ставленням до людей. «Те, що сталося, — ще одне підтвердження того, що кримінальна справа, порушена проти Авакова, не є політичною. Це справа, пов’язана з його фінансовими махінаціями, з порушеннями закону та корупційними діями, спрямованими на збагачення як особисто Авакова, так і тих, хто разом з ним хоче уникнути відповідальності».