У тому, що селище Колочава, попри різного типу теперішні складнощі в нашій державі, все-таки успішно розвивається, насамперед у туристичній галузі, є чимала заслуга депутата Верховної Ради України Станіслава Аржевітіна (на знімку — праворуч). Цими днями з нагоди 70-х роковин заснування Української Повстанської Армії на території скансена (музею просто неба) за ініціативи народного депутата тут відкрито пам’ятник Роману Шухевичу — відомому українському політичному та військовому діячу. Автор бюста на честь цієї визначної особи — виходець з місцевого краю, нині львів’янин Петро Штаєр.

Станіслав Михайлович наголосив на взаємозв’язку встановлення бюста ключової постаті УПА саме в Колочаві. В цьому селі з 1949 по 1957 роки активно діяла і завдавала мороки держбезпекантам повстанська група Штаєра у складі шести чоловік, на яку було заведено агентурну справу, і її учасники зазнали репресій. С. Аржевітін, продовжуючи скрупульозно досліджувати історію визвольного змагання, не виключає і думку про те, що Роман Шухевич як один з організаторів і командирів Карпатської Січі міг бувати і в селі над Тереблею.

 

Закарпатська область. 

Фото автора.

ЦИТАТА

Народний депутат С. Аржевітін: «Треба підкреслити історичну значимість в історії українського народу календарної дати — 70-річчя з дня утворення УПА — підпільної військово-політичної формації, яка боролася за самостійну Українську державу з радянським режимом у західних областях. Також потрібно відзначити в національно-визвольному змаганні велику роль одного з її полум’яних ратоборців — командувача Романа Шухевича, який носив псевдонім Тарас Чупринка і загинув у бою з підрозділом держбезпеки на околиці Львова. Цей пам’ятник дає можливість теперішнім і прийдешнім поколінням пізнавати і згадувати немеркнучі сторінки життєпису в борні нашого народу за свободу».