Ви знаєте, що вбивають у голови вашим дітям у школах? Нібито Чорне море викопали вручну древні укри. Я б теж цього не знав, якби не найправдивіше в світі російське телебачення. У цілком серйозній передачі «В центре событий» на каналі «ТВЦ» телеведуча розповіла таке:
— Черное море суть объект искусственного происхождения, откопанный вручную древними украинцами, или, как их называют сами историки незалежной, древними украми, из зависти: у всех море было, а у них не было. В результате героического труда многих поколений Украина обзавелась столь необходимым ей водоемом. Вы даже не догадываетесь, с какой именно целью его копали: чтобы мыться и стирать. Именно интенсивной помывкой укров объясняяют нынешние историки такое количество сероводорода в нижних слоях Черного моря. А в качестве доказальства его искусственного происхождения, что само по себе значит очень много, приводятся горы — кавказские, крымские и турецкие, которые ничто иное, как отвалы породы от огромного котлована.
А далі ведуча довго розказувала, що таке українцям вбивають у голови вже 23 роки, що в нас навіть Діда Мороза заборонили, поставила під сумнів існування українців та української мови і т. д. і т. ін.
Побрехенька про Чорне море — не новинка. Ще з весни минулого року на проросійських сайтах активно обговорюється таке «відкриття». Знову цитата:
«Чёрное море появилось искусственно благодаря таланту и труду древних укров. В незапамятные времена, когда наши соотечественники возвращались домой из дальних странствий и рассказывали о больших пространствах воды в закордонных землях, было принято решение создать море и для себя. В результате героического труда не одного поколения предков и было вырыто огромное озеро. Ещё одним доказательством является скопление сероводорода в нижних слоях этого водоёма, что обьясняется интенсивным использованием его для стирки и помывки наших предков...»
Таке нібито написано в книзі академіка Едмунда Квасіва «Історія укрів від колиски до наших днів». Окремі користувачі Інтернету навіть допитуються в інших, де це видання можна дістати. Голку в копиці сіна все-таки можна знайти, хоч це і вкрай складно. Але ніколи не відшукати те, чого немає. Не було ні такого академіка, ні такої книжки. Найбільш правдоподібна версія, що «викопали» Чорне море після якоїсь гумористичної передачі. Називають навіть програму «UA-Українці афігенні», яка виходила свого часу на каналі «ІCTV». Анонсували її так: «Щонеділі телеглядачі разом з енергійним і веселим телеведучим дізнаватимуться про те, що українські астрономи відкрили нове сузір’я, що Джон Кеннеді був українцем, а торговельні відносини з Америкою українська нація встановила ще за сто років до того, як цей континент відкрив Колумб». Схоже? Поява в Інтернеті запису телевізійної передачі російського каналу «ТВЦ» викликала хвилю відгуків. Ось деякі:
«Як треба вдаритися, щоб таке молоти?», «Та це ж просто пропагандонія!», «Уявляєте, а в мене є лопата, якою копали море. Це сімейна реліквія. Як пощастило!», «А я... а я... а в мене... а мій прапрапрапрадід придумав викопати Чорне море лопатою, яка тепер у тебе — реліквія. О!».
Є навіть цілий трактат. Ось уривки:
— Так, усе правда! Але, «шановні» росіяни, які таким дурницям вірять, це ще не вся правда! Всієї правди вам не кажуть, щоб не викликати паніки серед тих, хто в це вірить. Річ у тім, що могутній Укр наказав древнім украм копати яму, щоб зробити Чорний океан. Бо передбачав, що до 2015 року укрів буде стільки, що їм ніде буде митися. Тож стали робити великий підкоп під територією Росії. Азовське море — це наслідок непрофесійного підходу до підземних копань. Ґрунт там, починаючи з Керчі, слабенький. Як докопали приблизно до Таганрога, все обвалилося. І вода з Чорного моря потрапила в цей котлован. От чому Азовське море таке мілке.
Українці регочуть. А в росіян, схоже, почуття гумору геть зникло. Все проковтнули всерйоз. Антиукраїнських коментарів на інтернет-форумах — купа. Щоб передати їх тональність, перекажу один, ще більш-менш культурний: «Україна дала відповідь на запитання: якщо людина походить від мавпи, то чи може вона знову перетворитися на мавпу».
Росіяни досі вірять усьому, що чують з телевізора. Між іншим, вісім з дев’яти членів ради директорів каналу «ТВЦ» — представники уряду Москви.