Як підвищити мотивацію громадян до проходження ними військової служби в складі підрозділів, що беруть участь в антитерористичній операції, обговорювали під час слухань у Комітеті Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони.

Секретар Комітету Іван Вінник, відкриваючи слухання, повідомив: днями Президент підписав Указ «Про додаткові заходи щодо забезпечення проведення часткової мобілізації у 2015 році», яким доручив Кабінету Міністрів опрацювати питання законодавчого врегулювання порядку виїзду за кордон громадян України, котрі підлягають призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період та внести в установленому порядку відповідні пропозиції.

«Суспільство, місцеві органи виконавчої влади, Міністерство оборони та інші центральні органи виконавчої влади, які мають у своєму підпорядкуванні військові формування, повинні докласти максимум зусиль для успішного проведення мобілізації», — наголосив він.

Перший заступник міністра оборони Іван Руснак зазначив: формування сприятливих соціально-психологічних умов залучення громадян до військової служби неможливе без врегулювання на державному рівні інформаційної політики у галузі національної безпеки і оборони. За його словами, не відбулося повного усвідомлення обов’язків місцевих органів державної влади та самоврядування за виконання мобілізаційних завдань, а також необхідності підтримання серед регіональних громад солідарної відповідальності за долю суверенітету і територіальної цілісності держави. Крім того, на якість виконання військовими частинами завдань за призначенням та проведення призову негативно впливає наявна в чинному законодавстві невідповідність суворості покарання за скоєння правопорушень рівню їх суспільної небезпеки в умовах особливого періоду.

«У Міністерстві розуміють, що комплекс заходів матеріального та морального стимулювання військовослужбовців, систематичне підвищення рівня соціального захисту їх сімей, турбота про військових пенсіонерів, належний інформаційний супровід та формування сприятливої суспільної думки мають забезпечити належну мотивацію до проходження військової служби та захисту Батьківщини», — зазначив він.

За його словами, такі потреби вимагають кардинального перегляду застарілих принципів та підходів до уявлення про побут і життєдіяльність солдата, сержанта та офіцера. Утім розв’язати ці актуальні проблеми неможливо без належного фінансового забезпечення Збройних сил, а також здійснення парламентського і громадського контролю за їх діяльністю.

Верховна Рада, вважає І. Руснак, має підтримати пропозиції щодо поліпшення соціального захисту військовослужбовців, зокрема, на пільгове санаторно-курортне лікування в закладах Міноборони. Це дасть змогу розширити можливості надання медичної та психологічної реабілітації учасникам АТО, а також відновити права військовослужбовців та членів їхніх сімей на безоплатний проїзд під час відпустки в межах України та пільгове користування житлом.

Перший заступник міністра оборони висловився за прийняття Верховною Радою низки законопроектів, спрямованих на підтримання діяльності ЗСУ та інших військових формувань в умовах особливого періоду.

Учасники слухань акцентували увагу на інформаційному супроводі заходів з комплектування, зокрема, формування у засобах масової інформації позитивного іміджу наших солдатів і військових формувань, висвітлення героїзму учасників АТО, їхньої відданості Україні.

Вл. інф.