Це фото колись давним-давно, ще студентом журфаку, я побачив на виставці фронтового фотокореспондента Анатолія Єгорова. З-поміж інших чомусь запам’яталося саме воно, може, завдяки прізвищу «головного героя» — Жайворонок, Вітя Жайворонок... А нещодавно, готуючи матеріал до річниці визволення України, знову натрапив на цей знімок уже в Інтернеті. Сам автор підписав його так: «Командир стрілецького батальйону майор В. Романенко розповідає югославським партизанам і мешканцям села Старчево, що в районі Бєлграда, про бойові справи юного розвідника — єфрейтора Віті Жайворонка. 2-й Український фронт, жовтень 1944 р.»

Але хто такий Віктор Жайворонок? Звідки він? Як склалася доля цього мужнього хлопця? На жаль, на ці питання відповіді поки що немає... Відомо лише, що родом він ніби то з-під Миколаєва, воював у партизанському загоні, а 1943 року пішов на фронт з однією з військових частин. Як бачимо, дійшов до Югославії, нагороджений орденом Червоної Зірки...

Не вдалося поки що нічого дізнатися і про комбата В. Романенка, який, імовірно, теж з України. Залишається лише сподіватися, що, можливо, хтось із читачів «Голосу України» щось знає про цих людей. Напишіть нам!

 

Полтава.

Фото Анатолія Єгорова.