Оксана Березовська, яку нещодавно підвищили в посаді — зі спеціаліста відділу надзвичайних ситуацій Кам’янець-Подільської райдержадміністрації до керівника цієї структури, запевняє: у районі за час усього пожежонебезпечного сезону не зареєстровано жодної пожежі в природних екосистемах. Що таке екосистема, відомо навіть школярам. Іншими словами — це ліс, луки, озеро, річка, ставок, степ...

Зважаючи на те, що цьогорічне літо надзвичайно пожежонебезпечне, повідомлення молодого керівника радує: в районі, що є частиною національного природного парку «Подільські Товтри», обійшлося без лиха. Але довелося зіткнутися і з іншими фактами. Зателефонували мешканці села Вільховець, що за дев’ять кілометрів від міста: «Допоможіть викликати пожежників, горить поле, вогонь наближається до наших садиб! Нас вони не чують!» Люди вийшли гуртом та взялися гасити пожежу, але боялися: без допомоги їм не впоратися. Стаціонарних телефонів в оселях селян немає, мобільне покриття вкрай погане, тож того серпневого дня не раз довелося відправляти гінця на таке місце, з якого можна додзвонитися до зовнішнього світу. Не дочекавшись відповідних служб, вільхівчани кинулися телефонувати до журналістів.

Набравши «101» та виклавши суть проблеми, я почула від чергового: ми приймемо рішення. Відповідь видалася дивною, село волає про допомогу, а тут думають... Утім, пожежна машина таки прибула, і її екіпаж взявся гасити вогонь. Та дуже скоро, розповіли потім селяни, вода скінчилася. Тож вони знов подали сигнал тим, хто відреагував. І знов журналісти почали телефонувати до влади, екологів... На щастя, вогонь таки вгамували. Але виникає інше питання: хто ж підпалив поле? Селяни переконані, що це орендарі так позбуваються солом’яних залишків після жнив. Сусідки Ольга Чабан та Алла Грабовська розповіли: поле димілося вже днів два з-під села Нагоряни.

Спроби зв’язатися з орендарем цієї земельної ділянки — керівництвом сільгосппідприємства «Агро-ЕкоХХІ» були безрезультатними. Жоден телефон не відповідав. Добровільні «пожежники» — селяни з Вільхівця — кажуть, що керівників підприємства на полі теж не дочекалися. А ті мали б хоч подякувати людям, які спинили стихію. Цікаво, що у цього товариства з пожежною службою укладений договір на обслуговування. Він спрацював як своєрідне прикриття. Люди кажуть: горіло кілька днів, то чому не гасили одразу?! В управлінні агропромислового розвитку району кажуть, що спалювання соломи заборонене, але визнають, що аграрії іноді вдаються до прибирання поля після жнив таким методом, але на це треба дозвіл пожежників, поле має бути оборане з усіх боків, біля нього має бути напоготові бочка з водою. А самі господарники мали б контролювати процес. У Вільхівці орендарів ніхто ніколи в очі не бачив, поле не оборювали, і навіть бочки не стояло...

Колибаївський сільський голова Микола Чайковський пояснив це так: «Та вони далеко звідси, в селі Крушанівка, у нас вони майже не бувають. От попередній орендар був ВАТ «Адамс», і його президент Адам Яхієв багато допомагав у вирішенні місцевих проблем: давав гроші на школу, на церкву, у клубі й нині є більярдний, тенісний столи від «Адамса». «Агро-ЕкоХХІ» до жодних соціальних програм не докладається». Проте очільник громади переконаний, що поле таки загорілося випадково, може, від чийогось недопалка. Інше довести просто неможливо. Нема свідків. А припис згідно із законом, кажуть екологічні інспектори, складається лише в присутності винуватця. Міліція, яка мала б знайти його, ще ніколи винного не знаходила, свідчать ті само інспектори. Ось і виходить зачароване коло.

Але хай вже з тим вогнем, його таки загасили. Напередодні спалення пожнивних залишків селянам Вільхівця спричинили й іншу проблему. На це ж поле вивезли курячий послід, висипали його під самими городами людей. Дихати в буквальному сенсі стало нічим. Поміж гноєм, розповіли люди, траплялися й трупи курей. Коти та собаки з селянських обійсть наїлися дохлятини й самі поздихали. А скільки розвелося мух! Таких комашиних «отар» тут зроду не бачили. На орендоване кимось поле ніхто, крім самого орендаря, послід не повезе. Можна було б відшукати кінці щодо вивезення добрива в документації сільгосппідприємства. Бодай шляхові листи для автомашин чи там закупівельні акти на послід із птахокомбінату... Смердючі гори наразі розтягнули та задискували. Сільський голова і про це знає, але не вдавався до жодних дій.

Чи дивина, що з року в рік такими ж варварськими методами господарюватиме цей господарник, начисто забувши про селян, які йому здали в оренду землю. Ніхто його за руку не схопив, не попередив і не карав. Ба, навіть не намагався. Саме в цей час Прем’єр-міністр Азаров доручив стежити за пожежами з космосу. Може, хоч тоді можна буде виявити підпалювачів?

Хмельницька область.