Ти от-от спробуєш на смак студентське життя? Почни готуватися вже зараз! «Голос України» запитав у психолога, як знайти спільну мову з новими людьми.
Радить Олександра Паламарчук (на знімку), випускниця Національного медичного університету ім. О. Богомольця: «Я закінчила університет два роки тому, і добре пам’ятаю перший курс та знайомство з одногрупниками. Проблема входження у колектив гостро актуальна в юності. Спочатку неминуче виникає відчуття себе як трохи іншої, такої, що відрізняється від усіх особистості, з ексклюзивними інтересами й незвичайними поглядами на життя. Але також виникає відчуття: щоб бути прийнятим, треба поводитись, як усі. Найцікавіше починається, коли ми, придивившись до оточуючих, нарешті, розуміємо, що весь колектив складається з «інших». Усередненого представника групи немає й бути не може. В усіх є особливі інтереси. Колектив тебе прийме, якщо ти щиро цього захочеш.
Твоє місце. Непідроблений інтерес до інших людей, бажання спілкуватися, відкритість, щирість — ці якості допоможуть знайти коло спілкування у будь-якій групі.
Заздрісники й плітки. Ніхто не застрахований від появи заздрісників і ворогів. Їх наявність — навіть показник успіху в групі. Значить, твою діяльність помітили й оцінили. А от плітки народжуються там, де є інтерес, але мало інформації. При вільному, відкритому спілкуванні ніхто, швидше за все, не буде перемовлятися у тебе за спиною.
Репутація. Багато хто спочатку соромиться відповідати на парах, боячись здобути славу вискочки. Пам’ятай: взаємини з однокурсниками — результат твого вибору. Якщо ти, на відміну від усієї групи, підготувався/підготувалася до семінару, існує певний ризик, що назвуть «ботаном». Але саме так здобувається репутація відповідального студента. Відповідати або не відповідати — особистий вибір кожного. Орієнтуйся по ситуації.
Вирішення конфлікту. Конфлікт — це завжди зіткнення інтересів і точок зору. Універсальної тактики для вирішення всіх конфліктів не існує. Рекомендації можуть бути такі: не дозволяй емоціям керувати собою, говори тільки те, що має безпосереднє відношення до ситуації, яка створилася. Сварка — це не час переходу на особистості. Не ображай людину, котра думає інакше, натомість  аргументуй свою точку зору.
Авторитет і твоє «я». Дуже складно налагодити гарні стосунки в колективі, вдаючи із себе того, ким не є насправді. Занадто багато енергії доведеться витрачати на цю невдячну роботу. Оточуючі дуже швидко побачать маску й втратять інтерес. Найкраща якість для знаходження друзів — щирість з іншими й, передусім,  із самим собою. Так ти набагато швидше знайдеш людей, з якими маєш багато спільного».
Спілкувалася Аліна КУЧЕРЕНКО.