Інформація, що з’явилася на початку травня на сайті Тернопільської міської ради, обурила багатьох його відвідувачів. Ішлося про затримання працівниками міліції другокласника однієї зі шкіл обласного центру, який нібито розмалював балончиком із фарбою фасад будинку в мікрорайоні «Дружба».

У тому, що міська влада і правоохоронці борються з так званими графітниками, які пошкоджують фасади будинків, немає нічого поганого. Для любителів цього виду мистецтва навіть виділили довжелезну стіну вздовж колії, щоб вони вправлялися, а також оголосили конкурс на найкращий малюнок. Ініціативу влади підтримує більшість жителів обласного центру. Але називати прізвище та ім’я дитини, школу і клас, де вона навчається, домашню адресу із зазначенням квартири, батьків хлопчика, місце їхньої роботи і навіть бабусю, яка нібито купила балончик з фарбою, — це вже занадто.

Автор чи автори інформації (прізвищ не зазначено) продемонстрували цілковиту правову безграмотність. Як згодом з’ясувала перевірка, дев’ятирічний хлопчик, якого зганьбили на все місто, взагалі не був причетний до пошкодження фасаду будинку. Даремно затаврували і його родичів. На вимогу прокурора Тернополя це повідомлення зняли з офіційного сайту міської ради, а оприлюднення особистих даних дитини розцінили як порушення вимог статті 10 Закону «Про охорону дитинства». Як повідомили у прес-службі обласної прокуратури, вирішується питання щодо притягнення до відповідальності посадової особи міської ради, з вини якої допущено порушення закону. Батьки хлопчика мають право звернутися до суду й вимагати компенсації за завдану моральну шкоду.

 

Тернопільська область.