Нині для нашої країни як ніколи актуально постала енергетична тема, що так чи інакше пов’язана з екологічною. Якщо говорити загалом у масштабах планети, то, за оцінками експертів, запаси нафти буде вичерпано протягом 30—40 років, вугілля може вистачити на довше, однак і з ним проблем не уникнути, а отже, людству варто замислитися над альтернативою вже зараз, ну, а нам, українцям, тим паче. Нинішня політична ситуація на Євразійському континенті, включаючи і військовий конфлікт на сході України, пов’язана передусім з ресурсною, енергетичною і, відповідно, екологічною проблемами. Адже голі безплідні землі ніхто не завойовуватиме.
Тож повернімося до розв’язання енергетичної проблеми. Зокрема, до джерел енергії, які можна відтворити. А це енергія сонця, вітру, рік, морських припливів, внутрішнє тепло Землі тощо. У майбутньому вони можуть стати серйозними джерелами світової енергетики. Їх ще називають нетрадиційними, або альтернативними. Хоча поки що значної альтернативи традиційним джерелам вони не створюють через свою невелику частку. А отже, і коефіцієнт корисної дії від їх використання малий. Тому людині варто було б замислитися над збереженням того, що маємо. І це може робити кожен. Так, наприклад, пересівши на велосипед, ми не тільки вирішимо питання заторів, а й зекономимо бензин та зменшимо викиди від його згорання. А ще ми можемо замінити електролампи розжарювання на люмінесцентні (енергозберігаючі) та світлодіодні, які до того ж служать удесятеро довше.
Давайте відмовимося від великих плоских телевізорів, які використовують учетверо більше електроенергії, ніж традиційні на основі електронно-променевої трубки.
А ще було б добре перейти на енергозберігаючі (і комфортніші) швидкісні електропоїзди. Щоправда, це вже не залежить від простих людей, але, можливо, варто задуматися над цим питанням урядовцям.
Якщо говорити про серйозніші масштаби, то тут проблему можна було б розв’язати, поставивши на службу людині керовану термоядерну реакцію.
Проте щоб усе це відбулося, треба змінювати наше ставлення до природи, формувати новий екологічний імператив. Навіть те, що ми сьогодні знаємо про навколишній світ, про природу, свідчить про певну деградацію.
Чому, наприклад, така тіньовитривала лісова рослинка як квасениця звичайна, або заяча капуста, у похмуру погоду і на ніч складає пластинки трійчастих листочків і закриває на ніч пелюстки? Мабуть, вона так береже енергію. Тож бережімо її і ми.
Одне слово, енергетична криза має і позитивний бік. Вона спонукає, змушує шукати нові види та джерела енергії і заощаджувати ті, що маємо.
 
ДО РЕЧІ 
 
 
Світлодіодна лампа, встановлена при народженні дитини, працюватиме до закінчення нею навчання у ВНЗ.
Володимир ГЕТЬМАН, викладач Київського національного університету, кандидат географічних наук.