У Харкові розслідують замах на колишнього прокурора області Василя Синчука та двох бізнесменів, які були у нього в гостях.

Пізно увечері минулого понеділка в центрі міста прогримів вибух бойової гранати Ф 1. За попередніми висновками криміналістів, її кинули у В. Синчука та двох його гостей, яких він проводжав біля під’їзду свого будинку. Граната вибухнула за три метри від них. Лише завдяки щасливому випадку всі троє залишилися живі, діставши значні осколкові поранення.

Повідомлення до чергової частини Київського РВВС про вибух невідомого предмета біля під’їзду житлового будинку по вул. Петровського надійшло 12 березня о 20.30. Як повідомили в Головному управлінні МВС України в Харківській області, міліція порушила кримінальну справу за ч. 2 ст. 15 і ч. 2 ст. 115 КК України («замах на вбивство»). Злочинцеві загрожує тривалий строк тюремного ув’язнення аж до довічного.

Перший заступник прокурора Харківської області Володимир Суходубов на брифінгу для журналістів заявив, що справа честі правоохоронних органів — розкрити в найкоротший термін безпрецедентний на Харківщині випад проти високопоставленого екс-керівника прокуратури. Розслідування — на контролі в Генпрокурора України.

Василь Синчук — персона в Харкові відома. Він керував обласною прокуратурою більш як шість років, набагато більше, ніж його попередники. До цього був заступником обласного прокурора, прокурором Харкова. Одні критикували його за надмірну лояльність до можновладців, інші відзначали його незалежність і високу вимогливість до стражів порядку. За ґрати попадали як товстосуми, що переступили закон, так і перевертні в погонах.

Чи був Василь Синчук метою злочинця, чи замахувалися на одного з бізнесменів, поки що невідомо. Сам екс-прокурор з якимись конкретними подіями те, що сталося, не пов’язує. В нинішньому керівництві прокуратури Харківської області відзначають високий професіоналізм колишнього прокурора, особливий талант застосовувати всю суворість закону і при цьому не наживати ворогів.

Одна з версій слідства — мішенню злочинця могли бути підприємці. Вирахувати, де вони перебувають, зловмисник міг по машинах. Наразі правоохоронці відпрацьовують коло людей, у яких міг бути мотив для замаху. Але навряд чи ті, хто готував такий злочин, не знали, що поруч із «об’єктом» перебуватиме людина, котра недавно змінила генеральський мундир на цивільний костюм.

За інформацією прокуратури, злочинця запам’ятали камери відеоспостереження. Поки що невідомо, чи є свідки злочину і як далеко просунулося слідство за дві доби.