Сучасні методи стануть доступними для всіх
У коридорах відділення гравітаційної хірургії крові Донецького регіонального центру охорони материнства та дитинства стоять коробки з обладнанням. Австрія, США, Південна Корея... Центр отримав нову техніку в рамках національного проекту «Нове життя». Загалом на ремонт приміщень та придбання сучасного обладнання виділено 13 мільйонів гривень державних коштів.
Сучасні методи лікування будуть доступні для всіх мешканців області, незалежно від місця проживання. Перинатальний центр, який створюється в Донецьку, допоможе виходжувати новонароджених із малою вагою — від 500 грамів. 
«Лікарня буде насичена новою апаратурою та технологіями, завдяки чому зменшиться смертність немовлят, — запевняє головний лікар Володимир Чайка. — Усе спрямоване на те, щоб жінці, яка народила достроково, та її малюку було надано необхідну допомогу».
Обласна влада обіцяє підтримати медиків, виділивши дев’ять мільйонів гривень на ремонт будівлі. Торік у центрі охорони материнства та дитинства прийнято 4300 пологів — це десята частина від усієї кількості в області. Приблизно 30 відсотків новонароджених у центрі  недоношені — немовлята, які потребують особливого догляду. Передбачається, що до новоствореного перинатального центру госпіталізуватимуть жінок із ризиком передчасних пологів, а також мам із недоношеними немовлятами.
«Жодна лікарня безпричинно закрита не буде»
Одночасно з модернізацією великих лікувальних закладів влада планує закрити ті пологові відділення, які не відповідають сучасним вимогам. Це — зворотній бік медичної реформи, яка проводиться в області. Ставлення до запланованих змін у населення неоднозначне. Адже експеримент став ініціативою «згори», розпочався без обговорення із громадськістю, депутатами, а також медиками і пацієнтами. Заповзяття, із яким чиновники обіцяли скоротити «ліжка» та закрити цілі відділення, викликало обурення у мешканці деяких населених пунктів. Доходило до акцій протесту — приміром, у Зугресі та Кіровському.
Тепер обласна влада запевняє, що у процесі реформи жоден лікувальний заклад закритий не буде. «Для мене медична реформа — це не «указ згори». Це щире бажання зробити медичні послуги більш якісними та доступними, — зазначив голова обласної держадміністрації Андрій Шишацький. — Жодна лікарня безпричинно закрита не буде».
Амбулаторія працює у будні, а автобус їздить у вихідні
А от самі мешканці не в захваті від перших результатів реформи.
«До 1 січня нас обслуговували в Соледарі, тепер пропонують звертатися до Званівки. Але туди діставатися спочатку 40 хвилин пішки до залізничної станції, потім їхати електричкою. Поїзд у зворотньому напрямку лише ввечері», — поскаржилися мешканці Парасковєєвки Артемівського району, які зателефонували на «гарячу лінію» із питань медичної реформи, відкриту в області торік.
Іще кілька типових дзвінків від пацієнтів.
«Після реформи наше селище Володимирівка віднесли до Яковлєвської амбулаторії. Дістатися туди неможливо, тому що транспорт ходить лише у п’ятницю, суботу та неділю. У селищі багато літніх людей. Ця реформа — не для них» (Артемівський район).
«Не можу потрапити до хірурга, тому що потрібне направлення від терапевта. А терапевт — у лікарні на іншому краю міста. Поки з’їздила по направлення, закінчився прийом у хірурга» (Артемівськ).
«В дитячій поліклініці зараз багато дітей із високою температурою, до стаціонару дітей не кладуть, усіх відправляють до поліклініки. Головний лікар сказав, що це не його проблеми: мовляв, усі розділилися, йому начхати. Грюкнув дверима...» (Новогродівка).
Наприкінці минулого року мешканці Зугреса зібралися на мітинг, вимагаючи не закривати хірургічне відділення місцевої лікарні. Незважаючи на протести, хірургічний стаціонар на 30 ліжок, де працювали два хірурги, десять медсестер і санітарок, таки «урізали». «Тепер на цьому місці створено так званий денний стаціонар, який працює з ранку до обіду, — обурюється мешканець міста Віктор Мялов. — Але якщо у людини щось трапилося, їхати треба до Харцизька. А це — 20 кілометрів в один бік, на таксі витрачаєш 40—50 гривень. Або із пересадками автобусом. Люди незадоволені, особливо літні. Як їм зараз, узимку, діставатися до лікарні? Родичам провідати хворого теж важко. До того ж наполовину скоротили «ліжка» в терапевтичному відділенні».
За дивним збігом обставин, лікарня в Зугресі розташована неподалік від вулиці Ярошенка, названої так на честь екс-міністра фінансів Федора Ярошенка, який обіймав цю посаду до січня 2012-го.
Долю хворого вирішують «нагорі»
Тривожні сигнали надходили і від самих медичних працівників: зокрема, у Слов’янську зарплату в січні виплатили на 11 днів пізніше. На затримку у виплаті грошей скаржилися медики Харцизька та Артемівська. В обласній держадміністрації зазначають, що відповідальність за своєчасну виплату зарплати бюджетникам лежить винятково на органах місцевої влади.
Місцеві чиновники, обстоюючи необхідність медичної реформи, часто наводять приклади жалюгідного стану деяких районних та міських лікарень. Мовляв, і ремонту 30 років не було, і анестезіолога у штаті пологового відділення немає, і обладнання застаріле. Але чомусь замість комплектування штату та оновлення медичних закладів влада береться за скорочення і перестановки, змушуючи пацієнтів намотувати додаткові кілометри та витрачати зайві гроші, час та залишки здоров’я. В цьому випадку важко позбутися думки, що умови для однієї категорії пацієнтів поліпшують за рахунок іншої.
 
Донецька область.
Фото автора.
У новоствореному перинатальному центрі виходжують недоношених немовлят.