За 464 роки свого існування місто Рені, розташоване на півдні Одеської області, вперше опинилося серед районів, з якими пов’язують бурхливе зростання економічного розвитку.

Нинішнє економічне здоров’я його визначає робота Ренійського морського торговельного порту, що переживає далеко не кращі часи. Розмови про необхідність спорудження енергогенеруючих потужностей тривали не один десяток років — найпівденніший куточок області буквально задихався від нестачі електроенергії. Для ренійців виявилася несподіваною пропозиція інвесторів з Австрії побудувати в районі дві сонячні електростанції.

 

Ренійський внесено до списку із дев’яти районів, яким передбачається в найближчі 20 років забезпечити пріоритетний розвиток. Він уже розгорнувся. І розпочався з будівництва сонячних електростанцій (СЕС) потужністю 40 мегаватів (МВт).

Багато це чи мало? Ось лише одна цифра: сьогодні Ренійський район споживає від 10 до 14 МВт. Зарубіжні інвестори — бізнесмени серйозні: вони склали жорсткий графік будівельних робіт і чітко визначили дату початку роботи СЕС.

Сьогодні на західній окраїні Рені на території в 80 гектарів на повний хід ідуть будівельні роботи. Директор компаній, що ведуть будівництво, Михайло Лизогуб розповів, що нині будується так званий пристанційний вузол. Після завершення будівництва він увійде до складу національної енергетичної компанії. Побудують дві СЕС. Електроенергія, яку сонце подарує людям, буде передана на пристанційний вузол, де підвищиться до 110 кіловольтів і лініями електропередач увіллється в загальну мережу підстанції Рені.

Будівництво СЕС розпочалося насамперед із пристанційного вузла. Це спричинено тим, що вже в березні почнуть монтаж майданчиків під сонячні батареї. Уведення в експлуатацію СЕС дасть змогу створити близько 50 робочих місць, що для Ренійського району просто фантастична цифра.

У реалізації проекту будівництва СЕС бере участь і держава. Розподіл фінансування об’єкта альтернативної енергетики має такий вигляд: підготовку майданчиків для розміщення сонячних батарей, будівництво електростанцій і забезпечення їх обладнанням узяли на себе австрійські інвестори, а реконструкцію підстанцій і ліній електропередач від цих підстанцій до сонячних батарей проводитимуть за рахунок держбюджету.

Незважаючи на морози й великі снігопади, які пройшли в Ренійському районі, будівництво пристанційних вузлів не зупинено, роботи тривають.

Одеська область.

АКТУАЛЬНИЙ КОМЕНТАР

Олександр МАЛИН, заступник голови Одеської облдержадміністрації:

«Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 14 липня 2010 року №587 в Одеській області почали реалізовувати програму з будівництва сонячних електростанцій загальною потужністю 220 МВт. Зокрема їх побудують в Арцизькому районі (40 МВт), Кілійському (50 МВт), Болградському (40 МВт), Біляївському (10 МВт) і Білгород-Дністровському (40 МВт).

Інвесторів будівництва СЕС визначено, всю необхідну роботу з відведення земельних ділянок під будівництво СЕС завершено. Нинішній рік в Одеській області пройде під знаком альтернативної електроенергетики. Вона дасть змогу розв’язати багатовікові проблеми в економічному розвитку півдня Одеської області. Йдеться про газифікацію, водопостачання і будівництво дорожньої мережі, а також відродження штучного зрошення для сільського господарства».