Психічну травму отримали дві 10-річні дівчинки під час акції у Немирові під назвою «Тиждень жахів». Не повірите, організували захід міськрада та служба захисту дітей райдержадміністрації. Ведучий був... пастор церкви адвентистів сьомого дня.
— Дитина прийшла додому настільки схвильована, що я не впізнала її, — каже мати однієї з юних глядачок — Софійки. — Це при тому, що дорогою тато трохи заспокоїв доньку. Як таке могло статися? Дітей запросила міськрада, відділ у справах дітей. Придумали ж таке — «Тиждень жахів»! Їм мало страхіть, які бачимо всюди.
Одного дня, коли Софійка гралася у дворі з подругами, до них підійшли незнайомі хлопці. Вони роздавали невеликі кольорові листівки з повідомленням про акцію під назвою «Тиждень жахів». На аркуші паперу на чорному тлі великими літерами значилися два слова «Тиждень жахів». Далі на кожен день розписано, що чекає на тих, хто не злякається і прийде у районний Будинок культури. Саме там відбувалася акція. Назва понеділкового заходу — «Шлях до безодні», у вівторок — «Вбивство в операційній». Порція «страшилок» чекала на учасників у середу і четвер — «Подих смерті» та «Тихі жахи». 10-річних подруг такі страшилки неабияк заінтригували. У понеділок їм не вдалося добратися до Будинку культури. А ось у вівторок...
— Ми теж винні в тому, що дозволили дитині піти на такі «страшилки», — продовжує мати Софійки. — Довірилися організаторам. Було написано, що ними є міськрада і служба захисту дітей. Хіба могла подумати, що в цих структурах можуть травмувати дітей?
Малі подружки опинилися у залі на заході з... профілактики абортів. Коли на екрані з’явилася картинка, де лікарі в білих халатах із скальпелем у руках, злякалися.
— Мені було так страшно, що я закрила очі долоньками, — каже Софійка.
— Не знаю, як далі це позначиться на психіці дочки, — продовжує мама дівчинки. — Ну, чому вони не поставили на вході чергових, які б не пропускали в зал таких малих?
— Наш відділ у справах захисту дітей не має відношення до акції «Тиждень жахів», — каже керівник відділу Немирівської райдержадміністрації Любов Кіцула. — Про акцію я дізналася на нараді у заступника міського голови. Ось і вся наша участь. Відділ у справах захисту дітей працює за своїм планом.
Протягом усіх чотирьох днів на сцені була одна й та сама людина — керівник вінницького молодіжного клубу «За життя», пастор церкви адвентистів сьомого дня Іван Міненко. Таку інформацію надала заступник міського голови Немирова Світлана Бережок. «Акцію готували, починаючи з листопада минулого року, — каже пані Світлана. — Старі форми профілактики негативних проявів серед молоді не дають бажаного ефекту, тому урізноманітнили їх. Під час усіх заходів були дискусії, діалоги, ігри, навіть танці. Звичайно, супроводжувалося все показом відео. Вважаю, ми достукалися до сердець учасників. Якби не така назва, ніхто б не прийшов...»
Співрозмовниця каже, що не бачила дітей у залі. За її словами, акція розрахована на молодь від 15 до 25 років. «А якщо хтось з малолітніх теж прийшов, то батьки мали б запитати, куди це йде дитина о шостій вечора з дому».
Варто було б з’ясувати позицію правоохоронців!
Вінницька область.
Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.