Універсальну надекономічну установку для виготовлення дешевих паливних елементів буквально з усіх наявних горючих матеріалів створили вчені Херсонського національного технічного університету. «Всеїдний» пристрій, що працює від будь-якого джерела електроенергії, «харчується» не лише тирсою чи відходами лісозаготівель, а й усім, чим завгодно, починаючи від опалого листя дерев або виноградних кісточок і закінчуючи навіть курячим послідом і вугільним пилом. Створюючи всередині зони високого тиску, він миттєво втягує в себе це сміття, подрібнює його й видає «на-гора» уже самі паливні гранули, до того ж у кількості до півтонни на годину.
Над розробкою установки півтора року трудився цілий колектив кафедри технології машинобудування ХНТУ під керівництвом доктора наук, професора Олександра Сошка. В основу конструкції лягли також близько сотні винаходів 
херсонських учених, запатентованих і в Україні, і у світі. Не розкриваючи секретів технології, творці диво-техніки, проте, запевняють, що в масовому виробництві вона буде дешевша навіть за найдешевші китайські установки для виготовлення паливних гранул із тирси. Але водночас її ефективність на порядок вища, і до того ж конструкція дає змогу поставити компактний пристрій на колеса й виготовляти паливо не в стаціонарному цеху, а ближче до ресурсів: або на вулиці під час обрізки дерев і чагарників, або ж безпосередньо на відвалах породи із шахт. Тож кілька сотень таких установок можуть розв’язати проблему утилізації териконів вугільних шахт, над якою в нас б’ються добру сотню літ!
 
Херсон.