Вікторія Шилова за професією — журналіст (хоча першу вищу освіту вона отримала на біофаку Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара). Нині працює заступником голови Дніпропетровської обласної ради, опікується захистом прав людини. Двічі обиралася депутатом Дніпропетровської облради (в 2006-му і 2010-му). Перші людські драми почала розбирати, коли працювала журналістом на Дніпропетровському обласному телебаченні. Пізніше очолила телерадіокомпанію. Люди завжди йшли до неї із проханням про допомогу. Сьогодні кількість звернень збільшилась у рази.

— Мені складно зрозуміти, як деякі чиновники без докору сумління проходять повз біди і проблеми людей. Кожну історію я сприймаю близько до серця, особливо якщо це стосується життя найменших громадян, — каже Вікторія Шилова.

Заступник голови облради згадує: буквально напередодні Новорічних свят Христина, котра із самого дитинства страждає від проблем із серцем, із мамою прийшли до неї в кабінет. Жінка ледь змогла вимовити, що доньку мучать напади, необхідно пройти обстеження в кардіоцентрі, а грошей катма.

— Як жінка і як мати я мало не розридалася разом із нею. На жаль, у деяких ситуаціях ми не всесильні і я не можу побороти хворобу дівчинки, але забезпечити їй безкоштовне обстеження й доступне лікування — це мій обов’язок.

Своїм обов’язком Вікторія Шилова вважає й допомогу «особливим» діткам — малюкам із діагнозом «дитячий церебральний параліч», які не можуть постояти за себе. Їхні батьки приходять до неї цілими делегаціями і просять допомогти оздоровити дітлахів у Севастопольському дельфінарії. Нинішнього року на заклик Вікторії Шилової про допомогу таким родинам відгукнулися Прем’єр-міністр і міністр оборони. Так, за два роки вже вдалося оздоровити 30 дітей з діагнозом ДЦП.

— Для таких сімей зроблено ще не все. Я зіштовхнулася з тим, що «дельфінотерапія» досі офіційно не визнана, і поставила собі за мету добитися вирішення цього питання, адже після плавання з дельфінами в малят справді спостерігається позитивна динаміка. Можливо, офіційно визнавши цей метод лікування, ми зробимо його доступнішим для таких родин. Є ще одне завдання — створення у Дніпропетровській області реабілітаційного центру для дітей із ДЦП. Я впевнена: ми його вирішимо, і такі діточки зможуть отримати вчасну і кваліфіковану допомогу.

Від своїх слів і початих справ відступати Вікторія Шилова не звикла. Це вона вже довела ділом. Довідавшись, в яких злиднях доводиться жити деяким багатодітним сім’ям у Дніпропетровській області, вона не змогла пройти повз. Ось наочний приклад.

Жителька селища Перещепино Тетяна Хорт — мати сімох дітей. Виховувала дітлахів сама. Статусу багатодітної не мала. Соціальні виплати в розмірі 1600 гривень отримувала тільки на одну дитину. Квартиру, в якій досі прописана Тетяна і двоє її старших дітей, визнавши аварійною, в родини забрали. Від розпачу жінка почала пити. З подачі Вікторії Шилової справою зайнялася обласна прокуратура. Посаду довелося залишити Людмилі Грицьків, заступникові голови Новомосковської райдержадміністрації із соціальних питань. Але це не змусило чиновників працювати — вони вирішили просто позбавити матір батьківських прав.

— Я не виправдовую Тетяну, вона зловживала спиртним. Але від горя і розпачу, а соціальні працівники замість того, щоб допомогти, штовхали її в ще глибшу яму безнадійності. Розуміючи це, на суді із позбавлення Тетяни батьківських прав я стала громадським захисником сім’ї. Як охарактеризувати роботу місцевих соцслужб? Що про них казати, якщо голова Новомосковської райдержадміністрації Олег Миронов просто відхрестився від багатодітної матері й навіть не бажав із нею спілкуватися. А, як відомо, риба гниє з голови!

Суд став на бік Тетяни Хорт. І хоча соціальні виплати родина досі не отримує, про неї є кому подбати.

— Нині сім’я в повному складі живе в мене. Я бачу, як діти радіють, що мама поряд і не п’є. Тепер у мене дев’ятеро дітей — двоє кревних і ще сім названих. Роблю все, щоб забезпечити цю родину житлом. Із проханням про підтримку в цьому питанні зверталася до Фонду Ріната Ахметова, але відповіді не отримала. Зате відгукнулися місцеві бізнесмени. Спільними зусиллями купили будинок у Синельниківському районі з усіма зручностями. Сподіваюся, до весни родина справить новосілля, і не вона одна.

Вікторія Шилова каже, що будинок у Синельниківському районі стане першим соціальним гуртожитком для малозабезпечених сімей. У ньому житимуть родини Хорт і Дугар.

Світлана та її троє дітей родом із села Хащевого Новомосковського району. Вони туляться в комірці два на два метри без води та газу, а сирі від холоду ліжечка діти ділять із тарганами. Соцслужби Світлані лише дорікають: «Думати потрібно було, коли народжувала...».

— Це буде перший соціальний гуртожиток. Вважаю: вони повинні бути в кожному районі й добиватимуся цього. У них діти зможуть жити з батьками, перебуваючи під постійним наглядом соцпрацівників, доти, поки батьки остаточно не стануть на ноги. Це дасть змогу нам зберегти якнайбільше сімей, і діти не будуть сиротами, а житимуть зі своїми біологічними батьками.

А взагалі Вікторія Шилова впевнена: в області потрібно створити громадську приймальню, де працюватиме представник глави держави, який не буде залежати від містечкової еліти. Це дасть можливість просто на місцях вирішувати масу питань і не запускати їх до «точки неповернення», тому що бага-

то проблем чиновники просто замовчують, і Президент не володіє об’єктивною інформа-

цією. Про таку ініціативу заступник голови облради вже написала Вікторові Януковичу і сподівається, що знайде підтримку.

Фото з особистого архіву В. Шилової.

Вікторія Шилова зі своїми названими дітьми.