На Чернігівщині нині активно впроваджують програму «Енергозбереження та енергоефективність у закладах та установах освіти області на період 2011—2015 років». У цьому можна переконатися, побувавши в Ковчинській загальноосвітній школі І—ІІІ ступенів Куликівського району.

Завдяки обласній та районній владі, спонсорам, депутатам обласної ради Арсену Дідуру та Віктору Трушу восени тут змонтовано блочно-модульну котельню.

— У нас була стара котельня, — розповідає директор Ковчинської загальноосвітньої школи Наталія Халімон. — Я її називала «пороховою бочкою». Бо все так було ненадійно, часто ламалося. І ось замість неї маємо, по суті, дві котельні. На це пішло 860 тисяч гривень. У старій котельні встановлено новітні твердопаливні котли. Тож якщо виникне проблема з газом — опалюватимемо школу дровами. А блочно-модульна котельня незабаром нам поверне гроші, витрачені на неї. Міркуйте самі. Торік ми витрачали на день 300 кубів газу, а нині — 100. Отже, за рік тільки на паливі ми зекономимо близько 150 тисяч гривень. А ще до цієї суми слід додати заощаджену оплату праці трьом кочегарам. Ми встановлюємо температурний режим, і згідно з ним автоматика вмикає або вимикає подачу газу для нагрівання приміщень школи. Освітній заклад у сонячні дні добре прогрівається, тому котельня реагує на це природне підвищення зменшенням подачі газу.

Чернігівська область.

Директор Ковчинської школи Наталія Халімон демонструє обладнання нової котельні.