Попри дефіцит фінансування, столичні лікарні спроможні покращувати свій фінансово-економічний стан, у тому числі за рахунок позабюджетних коштів. Це засвідчує досвід Київської міської клінічної лікарні №15, яка за рахунок оренди та благодійних внесків стала здатна задовольняти частину власних потреб.

Як повідомила «Голосу України» прес-служба КМДА з посиланням на директора столичного департаменту охорони здоров’я Михайла Ригана, тут уже відремонтовано приміщення хірургічних відділень, облаштовано вхідну групу приймального відділення, частково оновлено комунікації. Завдяки власним надходженням лікарні забезпечується і деяка її господарська діяльність, погашається частина заборгованості за комунальні послуги, залучаються медикаменти, які вкрай необхідні хворим, що госпіталізуються в ургентному порядку.

За словами заступника глави КМДА Михайла Радуцького, завдяки ефективному енергоменеджменту лікарня № 15 стала показовою для інших столичних клінік, оскільки вона знайшла ресурси на підготовку до опалювального сезону в умовах економії енергоносіїв. Крім запланованих ремонтних робіт, тут було проведено низку заходів, спрямованих на економію теплової енергії.

Така тенденція «самофінансування» лікувальних закладів у столиці наразі набуває поширення і свідчить про господарський підхід головних лікарів до роботи в умовах браку бюджетних коштів. Використання альтернативних шляхів життєзабезпечення лікарень дасть змогу витрачати зекономлені кошти на їх розвиток, закупівлю нового обладнання та підвищення якості медичних послуг.

Водночас у департаменті запевняють, що залучення благодійних та спонсорських коштів у жодному разі не є основним джерелом фінансування київських закладів охорони здоров’я.

Вл. інф.

Фото надано лікарнею.

В операційній Київської міської клінічної лікарні №15.