Більшість Житомирської міськради проголосувала за визнання роботи виконкому незадовільною та за його розпуск: 32 депутати за таке рішення, 9 — проти із присутніх 56 депутатів (загальний склад — 60).
Ініціатором був позафракційний депутат Микола Савенко (в минулому — керівник фракції ВО «Батьківщина», якого навесні виключили з партії, як він сам вважає, через небажання депутатів цієї фракції демонструвати свою опозиційність). Питання постало після розгляду ситуації в трамвайно-тролейбусному управлінні, колектив якого перед цим три дні страйкував через багатомісячну заборгованість по зарплаті.
«Виконком не був спроможний керувати містом», — цитує коментар депутата від ВО «Свобода» Сергія Онищука прес-служба обласної організації цієї партії, нагадуючи, що критична ситуація склалася також в інших комунальних підприємствах — «Житомиртеплокомуненерго» та управлінні водопровідно-каналізаційного господарства (всі рахунки останнього, до речі, заблоковані через величезні борги за електроенергію). «Влада на всіх рівнях — і на місцевому, і на центральному — повинна відчувати відповідальність за свої дії чи бездіяльність», — наголошується в заяві, розповсюдженій прес-службою обласної організації «Фронт змін».
Але, крім депутатів, які відносять себе до опозиції, за рішення про «двійку» міськвиконкому проголосувала частина членів фракції Партії регіонів, членом якої є міський голова Володимир Дебой. Міський голова в інтерв’ю перед телекамерою назвав те, що сталося, «бунтом». Він переконаний, що викликаний він тим, що робота виконкому, навпаки, організована на високому рівні, тож багатьом депутатам некомфортно: чимало з них не платять земельний податок, дехто без дозвільної документації ввів у експлуатацію об’єкти. Водночас Володимир Дебой заявив, що коли юридичний департамент визнає рішення сесії законним, він його підпише.
Житомир.