Володимир Кравчук із села Воскодави Гощанського району десять років займається бджільництвом. А три роки тому вирішив збудувати вулики-лежанки, щоб лікувати не тільки медом, а й бджолами. Два з них розміщено в яблуневому саду, а два — в закритому приміщенні, такій собі затишній хатині. До того ж Божі комахи можуть спокійно вилітати із своїх вуликів на вулицю (для цього у стіні, до якої щільно прилягають «лежанки», зроблено спеціальні віконця), а потім повертатися назад у бджолину лікарню.

Здивувало те, що бджоли у Володимира Дмитровича ручні: ми спокійно ходили садом, де стоять вулики, і жодна з них нас не вжалила. Вони ніби почуваються поряд із своїм господарем захищеними. Тому спокійно роблять свою роботу.

— У мене лише чотирнадцять бджолосімей, — каже Володимир Кравчук. — Цього року не дуже багато меду. Але корисний не лише мед, а й бджолотерапія. Торік у мене була Оксана Андріївна Монічук із Рівного, яка мала хворобу серця. У 1960-х ми разом із нею працювали на заводі високовольтної апаратури: вона — в механічному цеху, а я — в інструментальному. Та один одного не знали. Познайомилися тут, у Воскодавах, коли вона приїхала лікуватися моїми бджолами. «Лікарі, — зізналася, — не дозволили мені їхати до санаторію. Сказали — хворе серце. От я й приїхала до вас». Ця жінка по п’ять годин лежала на моїх вуликах, лікуючись мікровібраціями бджіл. Пройшла десять сеансів. А через якийсь час зателефонувала й сказала: «Не повірите, який результат від ваших вуликів-лежанок! Ви знаєте, в мене хороша кардіограма. Може, я приїду до вас ще у вересні на другий сеанс?». Але у вересні вже пізно лікуватися на вуликах. наприкінці серпня я знімаю рамки й готую бджіл до зими. Тому порадив приїхати наступного сезону.

— Коли починав займатися бджільництвом, — веде далі пасічник, — то думав, що з бджолами легко. Але біля них треба ходити й ходити. Он, бачите, на городі я навіть 20 соток фацелії посіяв. Коли зацвіла, то тут були бджоли не лише з нашого села, а й з усього району. У Вовкодавах, крім мене, є ще чотири пасічники, але вулики-лежанки маю тільки я.

Надія АДАМЧУК.

Гоща

Рівненської області.

 

На знімку: Володимир Кравчук біля вуликів із 11-місячним онуком, теж Володимиром.

Фото автора.